BEBERAPA gambar telah dikongsi ribuan kali di Facebook, Instagram, Twitter dan Reddit dengan dakwaan bahawa mereka menunjukkan rumah Presiden Rusia Vladimir Putin di Sochi, Rusia. Dakwaan itu tak benar: gambar-gambar itu menunjukkan konsep reka bentuk rumah yang dicipta oleh seorang arkitek di Rusia — bukan bangunan yang sebenar.

Beberapa gambar sebuah bangunan muncul pada 29 Januari 2021 dalam catatan Facebook ini.

Catatan Facebook yang mengelirukan itu menyatakan:

“Dikhabarkan ini rumah presiden Rusia Mr. Putin. Lokasi di Sochi, Rusia. Direka oleh arkitek Rusia, Roman Vlasov. Semacam aja rupa rumah ni…”

Tangkapan skrin catatan Facebook yang mengelirukan, diambil pada 14 April 2021. - Foto AFP


Vladimir Putin ialah presiden Rusia sekarang.

Sochi merupakan bandar peranginan di barat daya Rusia.

Gambar-gambar tersebut juga telah dikongsi lebih daripada 11,000 kali selepas mereka muncul dengan dakwaan serupa dalam bahasa Malaysia; bahasa Inggeris dan di Facebook; Instagram; Twitter; dan di Reddit.

Foto-foto itu juga dikongsi dengan dakwaan serupa dalam bahasa lain, seperti bahasa Perancis, bahasa Jepun, bahasa Czech dan bahasa Sepanyol.

Catatan tersebut dikongsi tidak lama selepas pengkritik Kremlin Alexei Navalny mengeluarkan dokumentari ini di saluran YouTubenya tentang sebuah rumah yang besar agam di pantai Laut Hitam berhampiran Gelendzhik, Krasnodar Krai, Rusia, yang menurutnya milik Putin. Media Rusia yang dikendalikan oleh kerajaan itu menolak dakwaan tersebut dan jutawan Arkady Rotenberg, sekutu Putin, berkata bahawa beliau memiliki harta itu dan berancang “untuk mengubahnya menjadi hotel pangsapuri”, seperti yang dilaporkan oleh AFP.

Sebelum itu, media lain, seperti Reuters dan The New York Times, melaporkan bahawa kediaman rasmi Putin terletak di Novo-Ogaryovo, sebelah barat Moscow, dan kemungkinan besar, di Sochi juga.

Namun, dakwaan itu tak benar.

Hasil carian imej terbalik di Google mendapati gambar-gambar tersebut diterbitkan pada 25 Januari 2021, di akaun Instagram arkitek dan pereka yang berpusat di Rusia, Roman Vlasov.

Ketiga catatan itu mempunyai keterangan berbahasa Inggeris yang berbunyi: “RUMAH PUTIN
atau sebuah cerita mengenai rupa vilanya Oleh @_vlasov_roman_ .”

Kapsyen ini juga mengandungi tanda pagar #design dan #concept, yang mencadangkan bahawa ia bukan bangunan sebenar.Ketika dihubungi oleh AFP, arkitek tersebut mengesahkan dalam e-melnya pada 8 April 2021: “Saya ialah pengarang projek ini” dan karya itu “hanya konsep”.

“Dalam akaun Instagram saya, terdapat keterangan untuk karya ini,” katanya lagi. “Dan ia menjelaskan bahawa ini adalah visi saya mengenai rumah Presiden negara saya, Vladimir Putin. Saya tidak menulis di mana-mana bahawa rumah ini adalah miliknya.”

Berikut adalah perbandingan tangkapan skrin gambar-gambar dari catatan Facebook yang mengelirukan (kiri) dan gambar asli (kanan):

Perbandingan skrin tangkapan skrin gambar-gambar dari catatan Facebook yang mengelirukan (kiri) dan gambar asli (kanan):

Perbandingan skrin tangkapan skrin gambar-gambar dari catatan Facebook yang mengelirukan (kiri) dan gambar asli (kanan). - Foto AFP