ANTARA pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini, Selasa, 13 Oktober 2020. 

1) Cristiano Ronaldo disahkan positif COVID-19

Persekutuan Bola Sepak Portugal mengesahkan bintang bola sepak dunia Cristiano Ronaldo positif COVID-19.

2) Selepas disah negatif COVID-19, Trump kembali ke pentas kempen pilihan raya Presiden

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump muncul di khalayak ramai selepas ujian saringan mengesahkan beliau negatif daripada COVID-19.

3) Situasi COVID-19 di seluruh dunia tidak menentu - WHO

Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, berkata berdasarkan data terkini, ada sesetengah negara berjaya mengawal wabak itu daripada terus merebak manakala ada negara yang masih bergelut memeranginya.

4) COVID-19: Angka korban global melebihi 1.07 juta

Statistik Johns Hopkins University menunjukkan jumlah kumulatif kematian global akibat COVID-19 sudah melebihi 1.07 juta kes.

5) COVID-19: 13 kes baharu di China, enam kes penularan tempatan

China merekodkan 13 kes baharu positif COVID-19 pada Isnin dan daripada jumlah itu, enam kes yang direkodkan adalah penularan tempatan.

6) Menteri Luar China lawat Thailand

Menteri Luar China Wang Yi dijadual melawat Thailand pada Rabu dan Khamis untuk memperkukuh kerjasama dan pemulihan sosioekonomi pasca-COVID-19.

7) Lelaki tembak bas di Rusia, tiga orang awam terkorban

Tiga orang terbunuh selepas seorang lelaki melepaskan tembakan rambang ke arah sebuah bas dan perhentian bas di Rusia pada Isnin.

8) Thai police and protesters scuffle on eve of big demonstration

Thai police and protesters scuffled in Bangkok on Tuesday on the eve of a major planned anti-government demonstration and police said at least four people had been detained.

9) Indonesia Islamic groups, students join movement to scrap jobs law

Wearing white Islamic garb and waving red and white Indonesian flags, more than 1,000 protesters from Islamic and student groups gathered in the world's most populous Muslim nation on Tuesday to show discontent over a divisive new jobs law.

10) Johnson & Johnson pauses COVID vaccine trial as participant becomes ill

Johnson & Johnson said Monday it had temporarily halted its Covid-19 vaccine trial because one of its participants had become sick.