INTERNATIONAL
Bumbung menara bersejarah Dinasti Ming runtuh, tiada kecederaan dilaporkan

Rakaman video yang tersebar menunjukkan ratusan kepingan jubin jatuh dari bumbung menara yang berusia lebih 600 tahun. - Foto X/@CollinRugg
FENGYANG: Sebahagian bumbung Menara Gendang Fengyang, sebuah struktur bersejarah yang dibina pada tahun 1375 semasa pemerintahan Dinasti Ming, telah runtuh pada Isnin petang, mencetuskan kebimbangan mengenai keselamatan tapak warisan di China.
Rakaman video yang tersebar menunjukkan ratusan kepingan jubin jatuh dari bumbung menara yang berusia lebih 600 tahun, hampir mengenai pengunjung yang berada di kawasan tersebut.
Pihak berkuasa tempatan mengesahkan bahawa tiada kecederaan dilaporkan dalam insiden itu.
Menara ini, yang terletak di Wilayah Anhui, telah menjalani pembinaan semula besar-besaran pada tahun 1995, tetapi kejadian terbaharu ini telah mencetuskan siasatan terhadap kerja-kerja pemuliharaan yang dilakukan sebelum ini.
Biro Kebudayaan dan Pelancongan Daerah Fengyang menyatakan bahawa pakar telah dihantar ke lokasi untuk menilai punca runtuhan dan menentukan langkah pemulihan.
Fengyang terkenal sebagai tempat kelahiran Maharaja Hongwu, pengasas Dinasti Ming. Menara Gendang Fengyang merupakan salah satu struktur terbesar seumpamanya di China dan berfungsi sebagai mercu tanda penting bagi pelancong dan penduduk tempatan.
Selepas kejadian itu, pihak berkuasa telah menutup kawasan menara dan mengalihkan pengunjung dari lokasi bagi memastikan keselamatan.
Tarikh pembukaan semula akan diumumkan selepas kerja-kerja pemulihan selesai.
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami