awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Jenazah ibu selamat dikebumikan, ayat Anuar Zain undang sebak
Krisis politik Perlis: Speaker sahkan berlaku kekosongan luar jangka tiga DUN
Menteri Kabinet ucap selamat Hari Krismas, tekankan nilai saling menghormati
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

COVID-19: India lepasi angka 2 juta kes jangkitan

Agensi
Agensi
07/08/2020
10:23 MYT
COVID-19: India lepasi angka 2 juta kes jangkitan
India setakat ini mencatat 2.03 juta kes positif, sekali gus menjadi negara ketiga dengan jangkitan tertinggi. - Foto REUTERS/Amit Dave
India, negara Asia yang merekodkan jumlah jangkitan tertinggi COVID-19, melaporkan peningkatan jangkitan harian tertinggi pada Jumaat, menjadikan jumlah kes positifnya kini melebihi dua juta.
Negara itu mencatat 62,538 jangkitan baharu pada Jumaat, menjadikan jumlah keseluruhan 2.03 juta kes.
Ini menjadikan India negara ketiga yang melepasi angka itu, di belakang Amerika Syarikat dan Brazil.
Dengan jangkitan yang semakin merebak ke bandar-bandar kecil dan kawasan luar bandar, pakar memberi amaran wabak berkenaan itu sebenarnya belum mencapai puncak di India, sekali gus memberi tekanan lebih besar terhadap sistem penjagaan kesihatan.
"Negara sebesar India akan melalui banyak fasa jangkitan yang berbeza," kata Rajib Dasgupta, ketua Pusat Perubatan Sosial dan Kesihatan Komuniti di Universiti Jawaharlal Nehru di New Delhi.
Perdana Menteri Narendra Modi menguatkuasakan perintah berkurung bermula 25 Mac, menyaksikan pergerakan orang ramai dari bandar ke kampung secara besar-besaran.
Beberapa negeri menunjukkan lonjakan kes dalam beberapa minggu kebelakangan ini susulan pelonggaran perintah berkurung bagi memulihkan ekonomi.
Topic Berkaitan
#Amerika Syarikat
#Asia
#Brazil
#ekonomi
#India
#kes positif
#kesihatan
#koronavirus
#Narendra Modi
#New Delhi
#perubatan
#Universiti Jawaharlal Nehru
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan