awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Pengukuhan ringgit legakan pelajar luar negara, dana pendidikan dimanfaat secara optimum
IPP pembuatan Malaysia capai paras tertinggi dalam tempoh 20 bulan pada Januari - S&P Global
[KOLUMNIS] Realiti 'internship' generasi digital: Kebolehpasaran graduan dalam era IR4.0
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Dua lelaki Leeds dihukum penjara atas kesalahan perkauman

Astro Awani
Astro Awani
09/08/2024
23:40 MYT
Dua lelaki Leeds dihukum penjara atas kesalahan perkauman
Hampir 600 orang telah ditangkap setakat ini kerana terlibat dalam, atau menggalakkan serangan ke atas penduduk Islam dan kumpulan pendatang. - Foto REUTERS
LEEDS: Dua lelaki dari bandar Leeds di utara England dijatuhi hukuman penjara selepas mengaku bersalah atas kesalahan bermotifkan perkauman semasa protes antiimigrasi baru-baru ini di bandar tersebut.
Jordan Parlour, 28, disabit kesalahan kerana menerbitkan bahan bertulis yang bertujuan untuk membangkitkan kebencian kaum dan dijatuhi hukuman 20 bulan penjara, dengan separuh daripadanya dijalani di dalam tahanan.
Sementara Jordan Plain, 30, disabit kesalahan melakukan gangguan yang disengajakan dengan niat perkauman selepas dia didapati membuat isyarat dan kenyataan perkauman serta menghina umat Islam yang berada berhampiran dalam protes balas.
Plain dijatuhi hukuman lapan bulan penjara, dengan separuh daripada tempoh tersebut dijalani di dalam tahanan.
Hampir 600 orang telah ditangkap setakat ini kerana terlibat dalam, atau menggalakkan serangan ke atas penduduk Islam dan kumpulan pendatang dan lokasi lain serta pihak polis secara dalam talian sejak akhir bulan lalu.
Data yang dikeluarkan oleh Kementerian Kehakiman menunjukkan bahawa lebih daripada 150 orang yang didakwa telah pun dihadapkan ke mahkamah.
Puluhan daripada mereka telah dijatuhi hukuman penjara dengan kes-kes dipercepatkan melalui sistem keadilan.
Tuduhan juga telah dikenakan terhadap mereka yang terlibat dalam protes balas.
Topic Berkaitan
#kesalahan perkauman
#antiimigrasi
#protes
#penjara
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan