TEHRAN: Iran pada Ahad memansuhkan pasukan polis moral selepas lebih dua bulan bergelut dengan gelombang tunjuk perasaan meluas susulan kes kematian remaja dikenali Mahsa Amini pada 16 September lalu.

Tunjuk perasaan yang disifatkan sebagai rusuhan oleh pihak berkuasa itu tercetus apabila Amini, 22, meninggal dunia ketika dalam tahanan polis moral kerana didakwa melanggar kod berpakaian ditetapkan bagi golongan wanita di Iran.

Peguam Negara, Mohammad Jafar Montazeri sebagaimana dipetik agensi berita ISNA berkata, polis moral tiada kaitan dengan badan kehakiman dan sudah dimansuhkan.

Beliau dilaporkan berkata demikian pada satu persidangan agama, ketika menjawab soalan seorang peserta mengenai sebab polis moral dimansuhkan.

Pengumuman mengenai pemansuhan pasukan itu menyusul sehari selepas Montazeri dipetik berkata, pihak Parlimen dan badan kehakiman sedang menangani mengenai sama ada undang-undang mewajibkan wanita memakai tudung di Iran perlu diubah.

Pasukan polis moral atau nama rasmi, Gasht-e Ershad, ditubuhkan ketika pentadbiran bekas Presiden, Mahmoud Ahmadinejad dan mula melakukan rondaan pada 2006.

Antara lain, penubuhan unit itu bertujuan menyebarluaskan budaya sopan dan hijab dengan golongan wanita diwajibkan memakai tudung.

Pemakaian hijab diwajibkan, empat tahun selepas Revolusi pada 1979 yang menggulingkan monarki disokong Amerika Syarikat dan menubuhkan Republik Islam Iran.

Namun, cara berpakaian wanita di Iran beransur-ansur berubah, terutama ketika pentadbiran bekas Presiden, Hassan Rouhani, dengan golongan itu semakin biasa dilihat memakai seluar jeans ketat bersama tudung longgar dan berwarna-warni.

Bagaimanapun pada Julai lalu, Presiden Ebrahim Raisi yang menggantikan Rouhani, mengarahkan semua institusi negara untuk menguatkuasakan undang-undang pemakaian tudung.

Di sebalik itu, ramai wanita dilihat masih terus melanggar peraturan tersebut dengan membiarkan tudung mereka meleret jatuh ke bahu atau memakai seluar ketat, terutama di bandar besar.