Skip to main content

Dunia

Jepun, AS sahkan intervensi bersama kekang kejatuhan yen

51767931520_SatsukiKatayama.jpg
Katayama (foto) berkata tindakan penyelarasan pasaran itu dilaksanakan selepas yen susut sehingga 163.99 berbanding dolar AS pada 23 Julai lalu. -Gambar fail
Advertisement

TOKYO: Jepun dan Amerika Syarikat (AS) mengesahkan pelaksanaan intervensi bersama yang jarang berlaku menerusi pembelian mata wang yen bagi menyekat kejatuhan mendadak nilai mata wang itu yang mencecah paras terendah dalam tempoh hampir 40 tahun.

Menteri Kewangan Jepun, Satsuki Katayama, berkata tindakan penyelarasan pasaran itu dilaksanakan selepas yen susut sehingga 163.99 berbanding dolar AS pada 23 Julai lalu.

Katayama berkata Kementerian Kewangan Jepun akan terus mengekalkan komunikasi rapat dengan rakan sejawatnya di Jabatan Perbendaharaan AS dan tidak akan teragak-agak melaksanakan campur tangan bersama yang baharu sekiranya keadaan memerlukan.

Sementara itu, Presiden AS Donald Trump dalam kenyataan berasingan berkata sokongan pentadbirannya terhadap usaha menstabilkan yen merupakan satu bentuk persahabatan strategik yang mampu memberi manfaat kepada kedua-dua negara.

Campur tangan bersama itu menyaksikan yen mengukuh kepada sekitar 157 berbanding dolar AS, sekali gus membantu mengurangkan tekanan inflasi import yang dihadapi isi rumah Jepun.

Penganalisis pasaran menyifatkan tindakan bersama kedua-dua negara itu sebagai campur tangan pembelian yen pertama dalam tempoh kira-kira 15 tahun, bertujuan mengurangkan ketidaktentuan pasaran pertukaran asing yang berpotensi menjejaskan pasaran bon dan ekuiti global.

 

Must Watch Video

Advertisement