KUALA LUMPUR: Kanada sedang meneroka peluang untuk memperkukuh hubungan dengan ASEAN ke tahap seterusnya termasuk kemungkinan mengadakan perjanjian perdagangan bebas, manakala Australia ingin meningkatkan dagangan dengan blok itu termasuk dalam ekonomi hijau.

Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau dalam ucaptama pada Sidang Kemuncak Pelaburan Perniagaan ASEAN 2021 yang diadakan secara maya di sini, Isnin, berkata perjanjian perdagangan bebas akan mendorong pertumbuhan sektor teknologi, perdagangan digital, pembuatan, pertanian dan perkhidmatan profesional .

"Ia akan menjadi pengubah keadaan bagi kebanyakan syarikat dan usahawan kami, membantu mereka berhubung dan membina hubungan perniagaan di seluruh dunia.

"Ini akan mewujudkan pekerjaan untuk kelas menengah. Membantu mengurangkan halangan perdagangan dan memberi pelabur lebih keyakinan untuk mengembangkan perniagaan di pasaran negara lain.

"Dan ini akan membantu melindungi rantaian bekalan kita daripada ketidakpastian pandemik global," katanya.

Trudeau berkata Kanada dan ASEAN telah bekerja keras untuk melaksanakan pelan tindakan empat tahun bagi menyokong deklarasi bersama mengenai kerjasama ASEAN-Kanada, sambil memastikan semua bidang perniagaan akan menikmati ganjaran daripada Perkongsian Trans-Pasifik termasuk melalui Pelan Tindakan Strategik 10 tahun ASEAN untuk Pembangunan PKS.

Sementara itu, Perdana Menteri Australia Scott Morrison dalam ucapannya berkata Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dan Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) penting untuk menyatukan ekonomi ASEAN dan negara lain di rantau ini.

Beliau berkata melalui inisiatif Perdagangan Serantau untuk Pembangunan dan Piawaian Digital Australia bernila iA$46 juta, negara itu bekerjasama dengan ASEAN untuk mendukung pelaksanaan RCEP, termasuk dengan memberi tumpuan yang lebih besar kepada e-dagang dan perdagangan digital di seluruh rantau ini.

Katanya, Australia juga sedang berusaha secara bilateral untuk menjalin perjanjian baharu dan memperdalam pengaturan sedia ada dengan rakan kongsi serantau seperti Vietnam, Indonesia dan Singapura, bagi meningkatkan dagangan dua hala dan membuka sempadan baharu dalam ekonomi hijau.

"Ini adalah rantau yang berdaya maju dan dinamik dan kami ingin memastikan peluang serta keuntungan perdagangan terus mengalir tanpa halangan, dan rantaian bekalan tetap terbuka dan terhubung," katanya.

Mengenai pengurangan pelepasan karbon, Morrison berkata Australia telah membuat pelaburan besar untuk industri tenaganya, termasuk kira-kira A$20 bilion bagi mengkomersialkan teknologi baharu seperti hidrogen bersih, keluli hijau, penyimpanan tenaga jangka panjang dan penangkapan karbon.

"Kami jangka ia akan memberi manfaat kira-kira A$80 bilion dalam jumlah pelaburan menjelang 2030," katanya sambil menambah ia juga akan membantu negara jiran termasuk ASEAN untuk beralih kepada teknologi pelepasan rendah karbon yang selamat dan mampu milik yang boleh memacu pembangunan serta pekerjaan di rantau ini.

Australia juga bersetuju mengumpulkan sumber kolektif dan kepakaran rakan Quad - Amerika Syarikat, Jepun dan India - untuk bekerjasama dengan rakan Indo-Pasifik yang lain bagi membina rantaian bekalan boleh dipercayai dan berdaya tahan yang diperlukan bagi menyokong peralihan tenaga di rantau ini.

-- BERNAMA