PRODUK Apple bernilai kira-kira £5 juta (RM27 juta) telah dicuri dari sebuah lori dalam satu kejadian rompakan di Northamptonshire, United Kingdom.
Pihak berkuasa dalam satu kenyataan memaklumkan, kejadian berlaku ketika lori berkenaan dalam perjalanan ke arah selatan pada lewat petang 10 November lalu.
Antara barangan yang dicuri termasuk iPhone 11, AirPod dan Apple Watch, yang diletakkan di atas 48 pallet.
Difahamkan, pemandu dan pengawal keselamatan telah diikat dan perompak memandu lori itu ke Crick, sebuah kampung dalam daerah Daventry, sebelum memindahkan semua barang ke dalam sebuah treler.
Perompak kemudiannya meninggalkan pemandu lori dan pengawal keselamatan dan meneruskan perjalanan.
Treler terbabit dijumpai di Lutterworth, Leicestershire, di mana produk Apple berkenaan dipercayai telah dimuat naik ke dalam satu lagi kenderaan lain.
Polis Northamptonshire meminta kerjasama orang ramai yang ditawarkan barangan Apple dengan harga murah, agar tampil menghubungi mereka.
Astro Awani
Sun Nov 22 2020

Antara barangan yang dicuri termasuk iPhone 11, AirPod dan Apple Watch. - Gambar hiasan

Skuad projek FAM-MSN harus diteruskan - Kim Swee
Kim Swee yang mengulas mengenai prestasi buruk skuad bimbingan Yusri Che Lah itu, turut menolak idea pembubaran pasukan berkenaan.

AWANI Ringkas: Tiada bukti RM42 juta datang dari Raja Arab Saudi
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

KVDSMZ ditutup dua minggu, 37 pelajar positif COVID-19
Kolej Vokasional Datuk Seri Mohd Zain (KVDSMZ) Alor Gajah ditutup selama dua minggu bermula hari ini sehingga 4 Mei depan susulan 37 pelajarnya disahkan positif COVID-19.
![[TERKINI] Kapal selam Indonesia hilang di perairan Bali [TERKINI] Kapal selam Indonesia hilang di perairan Bali](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1900918/14824808291619013445754_640x360.jpg)
[TERKINI] Kapal selam Indonesia hilang di perairan Bali
Sebuah kapal selam milik tentera laut Indonesia dilaporkan hilang di perairan Bali. Jurucakap Tentera Laut Indonesia mengesahkan, kapal selam yang membawa 53 anak kapal itu hilang kira kira 96 kilometer dari pesisir Bali pada jam 4.30 pagi waktu tempatan.
![AWANI 7:45 [21/04/2021]: Kajian Julai-September 2020 | Tiga lagi daerah dikenakan PKP AWANI 7:45 [21/04/2021]: Kajian Julai-September 2020 | Tiga lagi daerah dikenakan PKP](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1900925/14824808541619012868217_640x360.jpg)
AWANI 7:45 [21/04/2021]: Kajian Julai-September 2020 | Tiga lagi daerah dikenakan PKP
Saksikan #AWANI745 untuk berita terkini dalam dan luar negara bersama penyampai Syaff Shukri dan Essan Yahya. Fokus #AWANI745 malam ini: - Kebimbangan rakyat Malaysia terhadap #COVID19 semakin berkurangan. - PKP di seluruh Kelantan sehingga 29 April. - Cemburu buta mengundang jenayah bunuh.

Pas sedia jadi orang tengah selesai isu UMNO-Bersatu - Dewan Ulama
Pas bersedia untuk menjadi orang tengah bagi menyelesaikan pertelingkahan antara UMNO dan Bersatu demi kelangsungan pemerintahan negara menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Agenda AWANI: Kontroversi Liga Super Eropah
Kontroversi Liga Super Eropah, diskusi Nazri Kahar bersama wartawan bebas, Shahrim Tamrin dalam Agenda AWANI.

COVID-19: Kes baharu di Sabah kembali catat tiga angka
Negeri Sabah kembali mencatatkan kes COVID-19 tiga angka pada hari ini dengan 172 kes positif baharu.

Pemegang PLS tamat tempoh perlu mohon Pas Khas mulai esok - KP Imigresen
Warga asing perlu hadir ke pejabat imigresen bagi memohon Pas Khas ini, mengikut janji temu yang telah dimohon melalui 'Sistem Temujanji Online' (STO).

Desak tutup sekolah, perkemas sistem PdPR
Tutup sementara sesi persekolahan dan kelas dibuat secara dalam talian susulan peningkatan kes COVID-19. Itu antara gesaan para ibu bapa tatkala melihat kluster melibatkan institusi pendidikan terus meningkat.

Apple lancar produk baharu, AirTag tarikan utama
Beberapa produk baru yang dilancarkan seperti iMac, iPad Pro, iPhone 12, AirTag dan Apple TV 4K.

Apple Event 2021: Ini antara produk yang boleh kita jangkakan
Apa agaknya produk baharu yang akan diumumkan Apple dalam acara yang diadakan secara atas talian pada tahun ini?

Nokia lancar enam model telefon bimbit baharu
HMD Global turut mengekori trend Apple dan Samsung dengan tidak memberikan wayar pengecas dan fon kepala.

Daftar suntikan vaksin menerusi MySejahtera, kini di semua jenis telefon pintar - Khairy
Pendaftaran itu boleh dilakukan bermula semalam sama ada menerusi platform iOS, Android ataupun telefon jenama Huawei.

Sudah ada pilihan pendaftaran vaksin COVID-19 untuk pengguna Android dan iOS
Menurut portal Soya Cincau, pilihan pendaftaran kini sudah boleh dicapai oleh pengguna MySejahtera yang menggunakan iOS dan Android.

Buku teks sekolah kini dalam versi digital - KPM
Agensi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Perbadanan Kota Buku (PKB) membangunkan aplikasi "KPM eTextbook Reader" bagi memudahkan murid mendapatkan buku teks sekolah secara digital.

RMK-12 perlu jamin ekonomi kalis krisis
Harus memberi tumpuan kepada usaha mempelbagaikan sumber ekonomi berbanding hanya bergantung kepada sektor sedia ada.

1 Januari ini, anda mungkin ada masalah dengan WhatsApp
Kemas kini terbaharu WhatsApp akan mengakibatkan jutaan telefon pintar tidak lagi boleh mengaksesnya pada 1 Januari 2021.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita antarabangsa yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Lori bawa produk Apple dirompak, kerugian dianggar RM27 juta
Treler terbabit akhirnya ditemui di Lutterworth, Leicestershire, di mana 48 palet produk Apple dipercayai telah dimuat naik ke dalam satu lagi kenderaan lain.