LYTTON: Sebuah bandar kecil di Kanada memecah rekod suhu paling panas dalam sejarah negara itu.

Ia selepas satu kejadian kebakaran hutan yang berlaku di bandar Lytton yang mana dilaporkan berpunca daripada gelombang panas yang keterlaluan.

Memetik laporan CNN, kebakaran tersebut telah memusnahkan kebanyakan rumah dan struktur bangunan selain beberapa penduduk di bandar itu dikategorikan masih hilang.

Susulan itu, Lytton yang secara puratanya merekodkan suhu maksimum sekitar 25 darjah Celsius, mencecah rekod suhu panas setinggi 49.6 darjah Celsius iaitu paling tinggi dalam sejarah Kanada.

Kebakaran itu mengakibatkan ratusan penduduk di sekitar kawasan bandar tersebut dilaporkan hilang dan ada juga yang disahkan meninggal dunia akibat gelombang haba.

Tidak setakat itu, ia malah turut memusnahkan kebanyakan rumah dan struktur bangunan yang terletak di kawasan pergunungan itu.

Kini, bandar Lytton yang merupakan kawasan perkampungan kecil di selatan British Columbia, Kanada dengan populasi penduduk sekitar 250 orang dikosongkan oleh pihak berkuasa.

Dalam perkembangan sama, para saintis telah mengeluarkan amaran untuk beberapa dekad ke hadapan bahawa perubahan iklim akan menjadikan gelombang haba berlaku lebih kerap dan lebih teruk.

Itulah yang dapat dilihat sedang berlaku di Kanada ketika ini, malah kebanyakan tempat tinggal lain di bahagian hemisfera utara turut memperlihatkan suhu panas yang semakin parah akibat daripada perubahan iklim.** Setiap Sabtu dan Ahad, AstroAwani.com membawakan artikel santai dan merangkumi pelbagai topik menarik seperti pelancongan, pemotoran, gaya hidup, hobi, kekeluargaan, kesihatan, pengetahuan am, trivia dan banyak lagi. Ikuti #SantaiHujungMinggu!