PASUKAN saintis antarabangsa menemui bukti baharu peristiwa meteoritik berketinggian rendah berlaku di Antartika 430,000 tahun yang lalu.

Zarah-zarah kosmik yang dipulihkan di puncak Walnumfjellet menunjukkan bahawa kejadian letupan meteorit di udara itu meninggalkan impak sehingga ke permukaan benua.

Kajian ini mempunyai implikasi untuk memperincikan inventori kejadian kosmik besar di bumi.

Pasukan penyelidik saintis angkasa antarabangsa yang diketuai Dr. Matthias van Ginneken dari Fakulti Sains Fizik, Universiti Kent mengambil semula zarah luar daratan di puncak Walnumfjellet di pergunungan Sor Rondane, Queen Maud Land, Antartika Timur.

Mereka mendapati unsur nikel dan magnesium tidak sepadan dengan batuan bumi tetapi ia sepadan dengan perkadaran unsur-unsur yang dilihat dalam sejenis meteorit yang disebut chondrite berkarbon.

Sebilangan besar zarah antara 0.1 hingga 0.3 mm yang dikumpulkan didapati sepadan dengan zarah yang terdapat di dua lokasi lain di Antartika, satu lebih dari 2,750 kilometer jauhnya.

Ini menunjukkan semua bahan berasal dari lokaliti yang sama. Oleh kerana zarah-zarah lain ditemui di dasar ais 430,000 tahun yang lalu, pasukan menganggap bahawa zarah yang baru ditemui juga dari Walnumfjellet.


Penemuan itu menunjukkan bahawa kejadian meteoritik yang luar biasa, iaitu bahan meteorit yang dicairkan dan diruapkan akibat kemasukan asteroid ke atmosfera bumi dengan kadar tinggi.

Gelombang letupan mungkin telah membenamkan lapisan ais yang luas, seluas kira-kira 100,000 km persegi (38,610 batu persegi).

Walaupun letupan tidak meninggalkan kawah, suhu puncak di mana sebilangan besar gas panas mencapai permukaan Bumi telah mencairkan lapisan ais.


"Untuk melengkapkan rekod impak asteroid Bumi, kami mengesyorkan agar kajian masa depan harus menumpukan pada pengenalpastian kejadian serupa pada sasaran yang berbeza, seperti ruang bawah tanah berbatu atau cetek, kerana lapisan ais Antartika hanya meliputi sembilan peratus permukaan bumi.

"Penyelidikan kami juga mungkin berguna untuk pengenalpastian kejadian ini di dasar laut dalam.

"Walaupun peristiwa ini mungkin tidak mengancam kegiatan manusia jika terjadi di Antartika, namun jika itu terjadi di atas kawasan yang padat penduduknya, akan mengakibatkan berjuta-juta korban dan kerosakan dalam jarak hingga ratusan kilometer," kata Dr van Ginneken.** Setiap Sabtu dan Ahad, AstroAwani.com membawakan artikel santai dan merangkumi pelbagai topik menarik seperti pelancongan, pemotoran, gaya hidup, hobi, kekeluargaan, kesihatan, pengetahuan am, trivia dan banyak lagi. Ikuti #SantaiHujungMinggu!