Syarikat perlombongan Kanada sahkan pekerja diculik ditemui mati di Mexico

Syarikat itu amat terkesan dengan perkembangan berkenaan dan menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga mangsa. - Foto X/Ar1zZ17
MEXICO CITY: Sebuah syarikat perlombongan Kanada memaklumkan bahawa beberapa pekerjanya yang diculik dari tapak projek di Mexico bulan lalu telah ditemui meninggal dunia, lapor BBC.
Syarikat berpangkalan di Vancouver, Vizsla Silver Corp, berkata pihaknya dimaklumkan oleh ahli keluarga mangsa bahawa saudara mereka ditemukan mati, namun masih menunggu pengesahan rasmi daripada pihak berkuasa Mexico.
Seramai 10 pekerja dilaporkan hilang sejak 23 Januari selepas diculik dari sebuah tapak perlombongan berhampiran Concordia.
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Vizsla, Michael Konnert, berkata syarikat itu amat terkesan dengan perkembangan berkenaan dan menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga mangsa, sambil menegaskan usaha sedang diteruskan bagi mengesan pekerja lain yang masih hilang.
Seorang ahli keluarga memberitahu CBC News bahawa beliau mengenal pasti mayat abangnya, Jose Manuel Castaneda Hernandez, berusia 43 tahun dan bekerja sebagai ahli geologi.
Abang mangsa, Jaime Castaneda, berkata insiden itu amat menyakitkan dan menimbulkan persoalan keadilan.
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami


