DUNIA
Syria adakan pilihan raya Parlimen pertama selepas kejatuhan Assad pada 5 Okt

Menurut Dekri Presiden yang dikeluarkan oleh Presiden Ahmad al-Sharaa pada 27 Ogos, seramai 140 daripada 210 anggota Dewan Rakyat (Parlimen) akan dipilih, manakala 70 lagi akan dilantik secara langsung oleh Presiden. - Gambar fail Reuters
ISTANBUL: Syria akan mengadakan pilihan raya Parlimen bulan depan, pilihan raya pertama sejak kejatuhan rejim Bashar al-Assad tahun lalu, menurut suruhanjaya pilihan raya pada Ahad.
Suruhanjaya itu dalam satu kenyataan berkata, pengundian akan diadakan di semua kawasan pilihan raya pada 5 Okt, lapor Anadolu Ajansi (AA).
Menurut Dekri Presiden yang dikeluarkan oleh Presiden Ahmad al-Sharaa pada 27 Ogos, seramai 140 daripada 210 anggota Dewan Rakyat (Parlimen) akan dipilih, manakala 70 lagi akan dilantik secara langsung oleh Presiden.
Assad, yang menerajui Syria hampir 25 tahun, melarikan diri ke Rusia pada Disember lepas, sekali gus menamatkan pemerintahan Parti Ba'ath yang berkuasa sejak 1963.Sebuah pentadbiran peralihan baharu yang diketuai al-Sharaa dibentuk pada Januari.
-- BERNAMA
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami