awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Lelaki Perancis dan dua rakan bebas tuduhan edar, miliki dadah
Langgar syarat hiburan, penganjur Makar Fest XL berdepan penalti RM30,000
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Tentera kanak-kanak terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai di Burkina Faso - UNICEF

Bernama
Bernama
25/06/2021
04:47 MYT
Tentera kanak-kanak terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai di Burkina Faso - UNICEF
Pada 5 Jun, sekumpulan penyerang bersenjata menyerbu kampung Solhan di timur laut negara itu, membunuh hingga 170 orang. - Google Map
PEMBUNUHAN beramai-ramai di Burkina Faso baru-baru ini yang meragut lebih 100 nyawa dilakukan oleh tentera kanak-kanak berusia 12 hingga 14 tahun, menurut Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) pada Khamis, memetik pihak berkuasa tempatan.
Menurut Sputnik, pada 5 Jun, sekumpulan penyerang bersenjata menyerbu kampung Solhan di timur laut negara itu, membunuh hingga 170 orang. Susulan kejadian pembunuhan beramai-ramai itu, yang disifatkan peristiwa berdarah terburuk, kerajaan mengisytiharkan tempoh berkabung selama tiga hari di Burkina Faso.
Menurut pihak berkuasa tempatan, penyerang kebanyakannya kanak-kanak dan remaja. Penggunaan tentera kanak-kanak sesuatu yang amat mengejutkan.
"Kami mengutuk keras penggunaan kanak-kanak dan remaja oleh kumpulan bersenjata bukan kerajaan. Ini adalah pelanggaran serius hak asasi mereka," kata Wakil UNICEF di Burkina Faso Sandra Lattouf, dalam satu kenyataan.
Susulan pembunuhan beramai-ramai itu, UNICEF telah menghantar bantuan kemanusiaan kepada kira-kira 13,000 pelarian di kawasan itu.
Menurut agensi itu, terdapat lebih 1.2 juta pelarian di negara ini, 61 peratus daripadanya adalah kanak-kanak.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Burkina Faso
#Pembunuhan
#tentera kanak-kanak
#UNICEF
#konflik
#V
#solhan
#Peristiwa berdarah
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan