awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
TNB tingkat kesiapsiagaan, pantau risiko bekalan elektrik ketika banjir
Pulau Pinang naikkan rebat cukai tanah 50 peratus bagi 2026 - Chow
Bayaran saham KPF tertunggak: Kami bukan bank saudagar, tetapi koperasi - Pengerusi
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Tentera AS seberangi sempadan Korea Utara tanpa kebenaran - Setiausaha Pertahanan

Bernama
Bernama
19/07/2023
03:49 MYT
Tentera AS seberangi sempadan Korea Utara tanpa kebenaran - Setiausaha Pertahanan
AUSTIN: Anggota itu dipercayai kini berada dalam tahanan Korea Utara dan siasatan sedang dijalankan untuk mengenal pasti keadaan dan keselamatannya. -Gambar fail/AP
WASHINGTON: Seorang tentera Amerika Syarikat (AS) dengan sengaja menyeberangi sempadan antara Korea ke Korea Utara tanpa kebenaran, Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin mengesahkan kejadian itu pada Selasa.
Anggota itu dipercayai kini berada dalam tahanan Korea Utara dan siasatan sedang dijalankan untuk mengenal pasti keadaan dan keselamatannya, kata Austin, lapor Agensi Berita Yonhap.
"Masih terlalu awal dan banyak lagi yang kami cuba siasat dan apa yang kami tahu ialah seorang anggota tentera kami dengan sengaja dan tanpa kebenaran melintasi garisan persempadanan tentera.
"Kami percaya dia berada dalam tahanan Korea Utara dan oleh itu kami sedang memantau dan menyiasat dengan teliti situasi ini dan berusaha untuk memaklumkan kepada waris anggota tentera itu...," kata setiausaha pertahanan itu pada taklimat media.
Markas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNC) di Korea sebelum ini berkata bahawa seorang warga AS melintasi garisan persempadanan tentera semasa dalam lawatan berkumpulan ke Kawasan Keselamatan Bersama di Zon Bebas Tentera.
UNC sedang bekerjasama dengan rakan Korea Utara untuk menyelesaikan insiden itu.
"Jabatan negara tidak menghubungi Korea Utara atau kerajaan lain. Kami difahamkan bahawa Pentagon telah menghubungi rakan sejawatan mereka di Korea Utara.
"Saya menegaskan bahawa, seperti biasa, keselamatan mana-mana rakyat Amerika di luar negara terus menjadi keutamaan AS," kata Setiausaha Akhbar Jabatan Negara Matthew Millern.
Miller yang ditanya sama ada anggota itu cuba berpaling tadah, beliau mengulangi bahawa "dia melakukan itu dengan sengaja, atas kehendaknya sendiri dan perkara itu masih dalam siasatan."
Jurucakap Rumah Putih Karine Jean-Pierre berkata Presiden Joe Biden telah diberi taklimat mengenai insiden itu.
Jean-Pierre berkata masih terlalu awal untuk menentukan motif sebenar tindakan anggota itu.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Lloyd Austin
#Setiausaha Pertahanan
#Korea Utara
#sengaja menyeberangi sempadan
#anggota tentera AS
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan