DUNIA
Tesla cadangan pakej gaji baharu Elon Musk, berpotensi jadikan beliau 'trillionaire' pertama dunia

Pencapaian sasaran baharu ini akan melonjakkan nilai kekayaan Musk ke tahap yang belum pernah dicapai oleh mana-mana tokoh perniagaan sebelum ini. - Foto fail/REUTERS
CALIFORNIA: Tesla Inc. telah mencadangkan pakej gaji baharu untuk Ketua Pegawai Eksekutifnya, Elon Musk, yang berpotensi menjadikan beliau sebagai individu pertama di dunia bergelar 'trillionaire', sekiranya syarikat itu mencapai beberapa penanda aras prestasi yang sangat tinggi dalam tempoh 10 tahun akan datang.
Ringkasan AI
- Tesla cadang pakej gaji baharu untuk Elon Musk bernilai AS$1 trilion, berpotensi jadikan beliau trillionaire pertama dunia.
- Musk perlu capai sasaran besar termasuk nilai pasaran AS$8.5 trilion, 20 juta kenderaan, dan satu juta Robotaxi serta robot humanoid.
- Cadangan masih tunggu kelulusan pemegang saham; dilihat sebagai langkah strategik selepas pakej gaji lama dibatalkan mahkamah.
Selain sasaran kewangan, Musk juga perlu memenuhi beberapa matlamat produk utama, termasuk penghantaran 20 juta kenderaan Tesla, pengoperasian satu juta Robotaxi, dan pengeluaran satu juta robot humanoid dalam tempoh sedekad.
Cadangan ini masih memerlukan kelulusan pemegang saham, dengan undian dijadualkan pada 6 November 2025.
Lembaga pengarah Tesla menyatakan bahawa pakej ini bertujuan untuk memastikan Musk kekal fokus kepada Tesla dan terus memimpin syarikat melalui fasa transformasi teknologi dan kecerdasan buatan.
Langkah ini juga dilihat sebagai tindak balas terhadap keputusan mahkamah Delaware yang membatalkan pakej gaji Musk bernilai AS$55.8 bilion pada 2018, atas alasan proses rundingan yang tidak telus dan pengaruh berlebihan oleh Musk terhadap lembaga pengarah.
Walaupun Musk kini merupakan individu terkaya di dunia dengan anggaran kekayaan melebihi AS$430 bilion, pencapaian sasaran baharu ini akan melonjakkan nilai kekayaannya ke tahap yang belum pernah dicapai oleh mana-mana tokoh perniagaan sebelum ini.
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami