MERSING: Seorang nelayan warga Indonesia yang terjatuh daripada bot terapung di laut selama 15 jam dengan berpaut pada tong minyak sebelum ditemui dan diselamatkan hari ini.

Pengarah Zon Maritim Mersing, Komander Maritim Khairul Nizam Misran, berkata mangsa dikenali sebagai Catur, 40, ditemui selamat jam 10.30 pagi tadi.

Katanya, mangsa ditemui bot Jabatan Perikanan yang menyertai Op Carilamat, di kedudukan lebih kurang 10 batu nautika selatan Pulau Sibu, Mersing.

"Pihak kami telah menerima aduan dari Pejabat Polis Daerah Mersing yang dibuat oleh pemilik bot nelayan terbabit yang berusia 66 tahun.

"Berdasarkan maklumat awal, mangsa kali terakhir dilihat atas bot dengan hanya memakai seluar hijau sebelum jatuh ke laut di kedudukan 5.3 batu nautika Pulau Sibu Hujung, jam lebih kurang 8 malam.

"Maklumat seterusnya disalurkan ke Maritime Rescue Sub-Centre (MRSC) Johor Bahru dan Op Carilamat telah diaktifkan sekitar jam 11.50 malam tadi.

"Ketika ditemui, dia hanyut sejauh 9.3 batu nautika dari lokasi dilaporkan," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Menurut Khairul Nizam, mangsa dibawa ke Jeti Zon Maritim Tanjung Sedili untuk rawatan dan tindakan lanjut.

Katanya Op Carilamat mangsa melibatkan sebuah aset Maritim Malaysia Mersing, Pasukan Polis Marin (PPM) dan Jabatan Perikanan.