RAMAI sudah mula biasa dengan teknologi kecerdasan buatan (AI) generatif, sama ada membantu untuk menulis atau menjana imej untuk inspirasi.

Tetapi menjana video dengan hanya memasukkan prom teks masih baharu. Kita sudah lihat kemampuan Sora oleh OpenAI yang dihasilkan oleh pencipta filem Hollywood.

Terbaharu, Adobe mengumumkan yang ciri AI Generatif menjana video akan tiba ke Premiere Pro.


Untuk ciri ini, Adobe telah membangunkan model bahasa raya Firefly Video Model. Ia adalah sebahagian kepada Firefly Image, Vector, Design, and Text Effects Models.

Kemudian dengan Adobe Premiere Pro sedia menyokong ekosistem pelbagai pemalam, sokongan mengintegrasikan model bahasa raya pihak ketiga seperti OpenAI Sora, RunwayML dan Pika turut akan disediakan.

Berikut adalah ciri AI generatif yang Adobe akan berikan kepada Premiere Pro:


Generative Expand

Sama seperti Generative Expand pada Photoshop untuk imej, ciri ini adalah untuk menambah video pada ruang kosong apabila alat Crop digunakan untuk membesarkan kanvas.


Object Addition and Object Removal

Seakan ciri Generative Fill pada Photoshop, ciri baharu pada Premiere Pro ini boleh menambah atau membuang objek dalam video.

Menariknya, pengguna tidak perlu sunting pada setiap bingkai video kerana lakukan sekali seluruh video akan terkesan.


Generative B-Roll

Adobe kata jangan membazir masa merakam video b-roll untuk mengisi hanya beberapa saat dalam video panjang.

Gunakan AI generatif dan serlahkan kreativiti masing-masing untuk menjana video b-roll paling unik yang sukar untuk dilakukan sendiri secara sebenar.

Adobe turut akan menggunakan Content Credential mereka untuk melabel video yang dijana AI mereka agar orang yang menonton tidak terkeliru dengan fakta sebenar.

Adobe masih tidak mengumumkan bila ciri baharu ini boleh digunakan dan Sora juga masih belum boleh digunakan.

Jika anda ingin cuba, Haiper juga juga mempunyai teknologi AI menjana video. Buat masa ini akaun percuma terhad menjana video 2 saat. -Amanz