Pemohon yang gagal mendapat Bantuan Prihatin Nasional (BPN) dan berada dalam kategori mereka yang hilang pekerjaan atau mempunyai syarikat yang tidak lagi aktif, masih mempunyai peluang untuk membuat rayuan.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Datuk Seri Dr Sabin Samitah berkata, mereka yang berada dalam kategori berkenaan masih mempunyai masa untuk membuat rayuan kerana tarikh akhir telah pun dilanjutkan sehingga 31 Mei ini.

“Mereka (pemilik syarikat) boleh membuat rayuan dengan menghantar rayuan melalui e-mel ataupun mereka datang ke mana-mana pejabat cawangan LHDNdi seluruh negara, dengan membawa dokumen untuk membuktikan syarikat tersebut tidak mempunyai sebarang pendapatan ataupun syarikat tersebut tidak aktif.

"Bagi mereka yang kehilangan pekerjaan pada tahun ini, mereka juga boleh membuat rayuan dengan menghantar e-mel atau datang ke mana-mana pejabat LHDN dengan membawa dokumen yang dikeluarkan majikan mereka, yang menunjukkan mereka telah pun diberhentikan daripada pekerjaan mereka ataupun membawa slip gaji terakhir mereka,” katanya dalam satu temubual bersama Astro AWANI baru-baru ini.

BACA: Kerajaan lanjutkan tempoh rayuan BPN sehingga 31 Mei ini - PM Muhyiddin

Sabin berkata, tempoh pejabat LHDN akan dibuka bermula 11 Mei atau 12 Mei berdasarkan hari bekerja di setiap negeri bagi menerima rayuan tersebut.

Dalam pada itu, beliau turut menjelaskan LHDN harus melakukan semakan silang data pemohon dengan beberapa agensi lain bagi memastikan tiada unsur penipuan dan ketirisan terhadap bantuan berkenaan.

“LHDN sememangnya membuat semakan dengan beberapa agensi untuk memastikan maklumat pemohon kepada lembaga hasil adalah tepat dan juga supaya tidak berlaku penipuan di mana pada masa sekarang terdapat juga pemohon pemohon yang mengemukakan untuk mendapat bantuan prihatin nasional ini yang mengemukakan maklumat yang tidak tepat.

“Jadi untuk memastikan bantuan ini dapat disalurkan kepada mereka yang sewajarnya ataupun telah ditetapkan kerajaan, maka LHDN perlu membuat semakan dengan agensi yang telah ditetapkan oleh kerajaan,” katanya lagi.