ALOR SETAR: Seorang anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas 40 pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM42,100, daripada pengurus sebuah syarikat pengangkutan.
Tertuduh, Mohamad Sobri Osman, 39, membuat pengakuan itu sebaik pertuduhan dibaca jurubahasa di depan Hakim, N. Priscilla Hemamalini.
Mengikut pertuduhan, tertuduh yang bertugas sebagai pegawai pemeriksa kereta motor gred AB29 di JPJ Kuala Ketil, didakwa telah menerima suapan daripada pengurus sebuah syarikat pengangkutan, Saw Chee Leong, 38 melalui akaun Maybank milik tertuduh.
Pemberian rasuah itu didakwa dilakukan supaya tertuduh tidak mengambil tindakan terhadap lori-lori milik Pro-Star Transport Sdn. Bhd. yang mungkin akan melakukan kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Rasuah itu didakwa dilakukan antara 10 Mac 2016 hingga 8 oktober 2019 pada kadar antara RM1,000 hingga RM1,100.
Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di Maybank Cawangan Alor Setar.
Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa SPRM Mohd Zulfadli Azharudin mengikut Seksyen 25(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 (Akta 694) manakala tertuduh diwakili peguam, Mohamed Firdaus M. Farouk.
Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum mengikut Seksyen 25(2) Akta sama yang membawa hukuman penjara tidak lebih 10 tahun atau denda tidak melebihi RM100,000 atau kedua-duanya sekali bagi setiap pertuduhan dihadapi.
Terdahulu pihak pendakwaan mencadangkan supaya mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin dengan jumlah RM40,000 bagi semua pertuduhan dihadapi.
Pihak pembelaan bagaimanapun dalam sesi mitigasi memohon supaya jumlah tersebut dikurangkan dengan alasan tertuduh masih menanggung keluarga selain tertuduh dipercayai akan digantung kerja selepas ini.
Mahkamah kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM27,000 dengan seorang penjamin.
Tertuduh turut diarahkan menyerahkan passport kepada pihak mahkamah.
Mahkamah kemudian menetapkan 22 Ogos depan sebagai tarikh sebutan semula kes.
Adie Sufian Zulkefli
Thu Jul 18 2024

Tertuduh Mohamad Sobri Osman, 39, dibawa ke Mahkamah Alor Setar hari ini.
AWANI Ringkas: Ketagihan vape & masalah mental
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Penyokong 'hooligan' perlu ubah sikap - Hannah
Segelintir penyokong bola sepak yang hadir ke stadium dengan hasrat untuk mencetuskan kekecohan perlu mengubah sikap mereka, kata Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.

Gangguan air: 162,000 pengguna di Pulau Pinang sudah dapat bekalan semula
Sebanyak 162,000 pengguna yang terjejas akibat Gangguan Air Berjadual (SWSI) dengan 100 peratus di kawasan Seberang Perai Utara (SPU) telah mendapat semula bekalan mereka setakat 11.30 pagi tadi.

39 pelajar, kakitangan sekolah alami demam, batuk dan ruam selepas pulang kem
Seramai 39 pelajar dan kakitangan sebuah sekolah di sini dikesan mengalami jangkitan akibat penularan penyakit berjangkit selepas pulang dari menyertai kem di Yan baru-baru ini.

Enam individu direman bantu siasatan kes lelaki maut terkena tembakan
Enam lelaki direman bermula esok bagi membantu siasatan kes seorang lelaki yang maut dipercayai terkena tembakan, semalam.

Penunggang motosikal dilanggar akibat tak puas hati
Rasa tidak puas hati di jalan raya menjadi punca penunggang motosikal dilanggar pemandu kereta di Jalan Dato Yusof Shahbudin 28, Bandar Sentosa, di sini, pada Sabtu.

MotoGP Rookies Cup: Hakim Danish panjat podium perlumbaan pertama di Litar Jerez
Hakim Danish Ramli cemerlang untuk menamatkan perlumbaan pertama pusingan pertama MotoGP Rookies Cup di tempat kedua di Litar Jerez.

Hetty Koes Endang bakal meriahkan sambutan Aidilfitri KPKM tanpa bayaran - Mohamad Sabu
Penyanyi terkenal Indonesia, Hetty Koes Endang akan memeriahkan Majlis Sambutan Aidilfitri 2025 anjuran Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) pada Isnin.

Menang PRK Ayer Kuning, Mohamad Yusri terus turun bertemu rakyat
Dr Mohamad Yusri Bakir memulakan tugas sebagai wakil rakyat baharu DUN Ayer Kuning dengan turun padang seawal pagi untuk bertemu penduduk.

Lawatan Presiden Maldives: Muizzu bakal terima Ijazah Kehormat Doktor Falsafah UIAM
Lawatan tersebut merupakan lawatan julung kali Muizzu ke Malaysia sejak dilantik sebagai Presiden Maldives pada 17 November 2023.

Anggota JPJ dipenjara setahun, denda RM80,000 rasuah rakan penguat kuasa
Seorang anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dihukum penjara setahun dan denda RM80,000 oleh Mahkamah Sesyen Ayer Keroh di sini hari ini atas lapan pertuduhan memberi rasuah, enam tahun lepas.

Anggota JPJ didakwa atas 40 pertuduhan rasuah tak periksa lori syarikat pengangkutan
Seorang anggota JPJ tidak mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen atas 40 pertuduhan gagal melaporkan pemberian rasuah RM42,100, antara 2016 hingga 2019.

Dirempuh motosikal, anggota JPJ tidak patah semangat
Anggota JPJ yang cedera akibat dirempuh motosikal ketika sekatan jalan raya, tetap bersemangat dan tidak serik menjalankan tugasnya.

Anggota JPJ minta rasuah dipenjara 14 hari, didenda RM17,500
Mohd Najmi Zakaria mengaku bersalah atas pertuduhan itu, dan hukuman penjara berkuat kuasa dari tarikh ditangkap pada 28 Mac lepas.