JOHOR BAHRU: Hujan lebat lebih dua jam sejak pagi tadi menyebabkan kira-kira 30 buah rumah terjejas dalam kejadian banjir kilat yang berlaku di Kampung Paya Kenangan, Tebrau di sini, hari ini.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) Johor Bahru, dalam satu kenyataan  berkata, banjir kilat itu berlaku kira-kira jam 8.50 pagi.

Katanya selain hujan lebat, kejadian juga dipercayai berpunca akibat masalah sistem perparitan.

"Pada jam 9.47 pagi, kita menerima satu maklumat daripada orang awam mengenai kejadian banjir kilat ini dan petugas Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) terus bergerak ke lokasi untuk membuat pemantauan dan tindakan.

"Hujan lebat lebih dari dua jam pada awal pagi tadi dan kita dapati sistem peparitan di kawasan itu juga sempit dan tidak dapat menampung jumlah air yang banyak.

"Namun, keadaan cuaca kini hujan mulai renyai dan keadaan air pula setinggi paras lutut, tetapi semakin surut," katanya.

Selain hujan lebat, kejadian juga dipercayai berpunca akibat masalah sistem perparitan. - Foto APM

Menurutnya, tiada pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka setakat ini, namun laporan keadaan semasa akan dikemas kini.

Sementara itu, jumlah 54 mangsa banjir kilat yang dipindahkan ke dua pusat pemindahan sementara (PPS) di daerah Kluang dan Pontian, kekal.

Di Kluang, PPS dibuka di Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Linau di Kluang yang dibuka Ahad lepas, menempatkan 22 mangsa daripada enam keluarga setelah kediaman mereka di Kampung Sungai Linau dinaiki air.

Manakala di Pontian PPS dibuka di SK Melayu Raya melibatkan 32 mangsa yang berasal dari Kampung Sri Gambut, Kampung Paya Embun, Kampung Melayu Raya dan Kampung Sri Menanti.