YAN: Sejumlah RM1 juta diperuntukkan untuk kerja membaik pulih bekalan air graviti bagi penduduk kampung di sekitar daerah ini yang terputus susulan banjir lumpur akibat fenomena kepala air dari Gunung Jerai pada 18 Ogos lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Bekalan Air dan Sumber Air dan Tenaga Kedah Datuk Suraya Yaacob berkata kebanyakan penduduk kampung terlibat menggunakan bekalan air yang diambil dari tanah tinggi dan paip yang menyalurkan bekalan air itu hilang selepas hanyut dibawa arus deras dalam kejadian itu.

"Peruntukan ini diberikan untuk mengembalikan bekalan air masyarakat ke kampung-kampung yang ada senarai lebih kurang 14 kampung terjejas dengan kejadian tersebut.

Kita berharap penduduk kampung-kampung terlibat bersabar dan kita akan cuba melaksanakan (kerja baik pulih) secepat mungkin," katanya semasa membuat tinjauan kesan tanah runtuh akibat tragedi itu di sekitar Gunung Jerai semalam.

BACA: Enam runtuhan tanah berskala kecil dikesan di Gunung Jerai

BACA: [LAPOR LANGSUNG] Bencana Gunung Jerai: Kerajaan pusat salur bantuan segera RM75 juta

Suraya berkata pihak berkaitan seperti pejabat daerah dan Syarikat Air Darul Aman (SADA) akan membantu menghantar bekalan air untuk kegunaan penduduk kampung terlibat buat sementara waktu.

Dalam pada itu, beliau berkata pihaknya akan mencadangkan penubuhan jawatankuasa khas bagi menangani risiko di kawasan Gunung Jerai dan kerja baik pulih cerun kesan tanah runtuh akibat tragedi itu.

-- BERNAMA