SANDAKAN: Bilangan mangsa banjir di Sabah menunjukkan trend peningkatan semula ekoran hujan lebat berterusan pada malam Isnin.

Jurucakap Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah, berkata seramai 1,376 mangsa banjir kini ditempatkan di lapan pusat pemindahan sementara (PPS) di seluruh Sabah.

Menurutnya, daerah terjejas banjir turut bertambah daripada tiga kepada empat.

“Daerah terlibat iaitu Paitan menempatkan seramai 86 mangsa banjir, Pitas (1,152), Lahad Datu (43) dan yang terbaharu daerah Telupid (95).

“Jumlah mangsa banjir di Paitan dan Telupid juga dijangka akan meningkat.

“Manakala, bagi daerah Pitas dan Lahad Datu kekal seperti petang tadi," katanya dalam satu kenyataan media, pada Isnin malam.

Terdahulu, pada petang Isnin, hanya tiga buah daerah terjejas di Sabah dan lima PPS masih aktif.

Bagaimanapun, hujan lebat berterusan di daerah terlibat menyebabkan air melimpah semula sebelum pemindahan dijalankan.

Sementara itu, Bernama melaporkan, di PAHANG, keadaan banjir di Rompin semakin pulih apabila dua PPS ditutup petang tadi, menjadikan hanya satu PPS iaitu Sekolah Kebangsaan Denai yang masih beroperasi bagi menempatkan 27 mangsa (lapan keluarga) malam ini.

Sekretariat JPBN Pahang melaporkan dua PPS yang ditutup pada 4 petang tadi ialah Kampung Setajam dan Balai Raya Kampung Jawa, yang menempatkan jumlah mangsa banjir terakhir masing-masing 171 dan 21 orang.

Manakala, paras Sungai Keratong di Rompin masih kekal melepasi paras bahaya.

Di JOHOR, jumlah mangsa banjir menurun kepada 2,113 orang setakat 8 malam ini berbanding 2,157 orang yang direkodkan pada 4 petang, susulan penutupan sebuah PPS.

JBPN Johor memaklumkan sebanyak 22 buah PPS masih beroperasi di daerah Batu Pahat, Mersing, Kota Tinggi dan Segamat.

Daerah Batu Pahat masih merekodkan jumlah mangsa tertinggi dengan 854 orang, diikuti Mersing (823) orang, Kota Tinggi (344) dan Segamat (92), menurut kenyataan JBPN.

Mengikut ramalan cuaca, Kulai dan Kota Tinggi dijangka hujan malam ini, manakala lapan daerah lain dijangka mendung, sementara paras air Sungai Endau di Mersing pula masih merekodkan tahap bahaya dengan bacaan 2.5 meter.