Calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau akan dibincangkan dalam mesyuarat Biro Politik parti itu yang akan datang.

Pengerusi Majlis Penasihat PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail berkata, perbincangan itu termasuk cadangan untuk meletakkan Timbalan Ketua Cabang PKR Rembau, Dr S. Streram sebagai calon Pakatan Harapan (PH).

"(Calon) Belum lagi diputuskan. Biro Politik akan bermesyuarat dan kita akan fikirkan.

"Memang dulunya Dr Stream calon di situ dan dia telah teraniaya kerana tidak dibenarkan masuk dan ini menyebabkan dia bawa ke mahkamah.

"Ini kita akan bincang bersama-sama sebab memang betul dia telah tidak dibenarkan pada masa itu, tapi kita akan fikirkan macam mana dan hendak letak siapa," katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pads Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) 2018 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, pada Isnin.

Sebelum ini, Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, parti itu akan membentangkan cadangan nama calon bagi PRK DUN Rantau pada mesyuarat Majlis Presiden PH yang dijangka diadakan 9 Mac ini.

Jelasnya, PKR Negeri Sembilan dan cabang Rembau diberi peluang untuk mengenal pasti calon-calon yang sesuai dan mencadangkan nama-nama tersebut kepada Biro Politik PKR.

Ujarnya, biro tersebut telah mengadakan mesyuarat Rabu lalu bagi membincangkan persiapan parti bagi menghadapi PRK berkenaan selepas mahkamah memutuskan PKR DUN itu perlu diadakan serta-merta.

Ia berikutan keputusan Mahkamah Khas Pilihan Raya di Seremban pada 16 November tahun lalu yang mengisytiharkan kemenangan Datuk Seri Mohamad Hasan bagi kerusi DUN Rantau pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) tahun lalu adalah tidak sah dan terbatal.

Bagaimanapun, Mohamad, yang juga bekas Menteri Besar Negeri Sembilan dan timbalan presiden UMNO, gagal dalam rayuannya di Mahkamah Persekutuan pada 18 Feb lalu untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Khas Pilihan Raya itu.

Mohamad memenangi kerusi itu tanpa bertanding pada hari penamaan calon pada 28 April tahun lalu selepas calon Dr S. Streram tidak dibenarkan masuk ke pusat penamaan calon kerana beliau tidak memiliki pas dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).