IPOH:Blok batuan tergantung bersaiz antara lima hingga 10 meter di cerun kaki bukit batu kapur di dalam kawasan resort peranginan The Banjaran Hotsprings Retreat, Tambun di sini, berisiko mengalami runtuhan pada bila-bila masa.
Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah berkata penilaian lapangan oleh Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) mendapati cerun yang mengalami runtuhan semalam masih belum stabil dan runtuhan kecil masih berlaku.
Katanya, JMG menganggarkan keluasan runtuhan adalah kira-kira 5,000 meter persegi melibatkan ketinggian antara 50 hingga 100 meter.
"Terdapat aliran air keluar dari beberapa retakan di sepanjang muka cerun yang menghadap ke deretan villa di pusat peranginan itu. Sehubungan itu, semua pihak diminta mengambil langkah berjaga-jaga," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Shamsul Anuar berkata kementeriannya melalui JMG akan terus membantu pihak berkuasa tempatan dalam memantau kestabilan cerun di kawasan tersebut dan memberi nasihat keselamatan serta perancangan pembangunan di lereng-lereng bukit selaras dengan garis panduan Penentuan Zon Bahaya di Sekitar Batu Kapur.
BACA: Tanah runtuh di Tambun, dua dikhuatiri tertimbus
BACA: Mayat mangsa tanah runtuh resort Tambun berjaya dibawa keluar
Bernama
Wed Nov 11 2020

Pasukan bomba melakukan operasi mencari dan menyelamat mangsa dalam kejadian tanah runtuh awal pagi semalam. -JBPM

JKNS ambil berat persekitaran kerja, keselamatan dan keperluan asas petugas
Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) mengambil berat persekitaran kerja, keperluan asas, penjagaan kesihatan dan keselamatan petugas kesihatan yang bertugas di mana-mana fasiliti kesihatan

Beberapa cawangan, pejabat LHDN ditutup sementara
Beberapa cawangan dan pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) di negeri tertentu akan ditutup sementara bagi memberi laluan kepada kerja-kerja sanitasi.

Co-opbank Pertama dinobat koperasi terbaik negara 2020
Co-opbank Pertama (CBP) dipilih sebagai koperasi terbaik di seluruh negara, sekali gus mencatatkan pencapaian membanggakan sejak penubuhannya pada tahun 1950.

Industri insurans dan takaful cari kaedah kurangkan perbelanjaan pesakit COVID-19
Industri insurans dan takaful sedang bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan serta Bank Negara Malaysia untuk meneroka kaedah bagi mengurangkan perbelanjaan rawatan pesakit COVID-19.

10 Berita Pilihan - (17 Januari 2021)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Penafian berita palsu tular 17 Jan - KKMM
Berikut adalah penafian berita tular dalam media sosial oleh agensi yang bertanggungjawab melalui kenyataan media Pasukan Respons Pantas Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) malam ini.

Kebakaran | Bangunan Hospital Tanah Merah dalam pembinaan terbakar
Sebahagian bangunan Hospital Tanah Merah yang masih dalam pembinaan terbakar malam ini.

Kerajaan setuju bentuk Kumpulan Penasihat Kesihatan dan Saintifik COVID-19 - PM
Sehubungan itu, beliau amat mengalukan pencalonan ahli yang sesuai untuk terlibat dalam kumpulan penasihat ini.

Banjir Sarawak | Barangan keperluan asas telah dihantar ke pedalaman
Keadaan cuaca yang tidak menentu dan taburan hujan hingga Ahad memaksa Angkatan Pertahanan Awam bertindak pantas. Justeru, bantuan bekalan makanan asas dihantar ke pusat penyimpanan di pedalaman Sarawak. Kesiapsiagaan itu diambil sekiranya banjir melanda kawasan pedalaman yang memerlukan perjalanan lama.

Banjir Sarawak | Kerjasama ketua kaum dipuji
Selain itu, Mohtar turut memuji peranan ketua kampung, ketua masyarakat dan penghulu di sesuatu kawasan yang terjejas akibat banjir. Katanya, kerjasama yang diberikan memudahkan urusan pemindahan dan menyelamat. Ia sesuatu yang wajar dipuji.

Salji runtuh di Iran, pasukan penyelamat temui mayat ke-12
Tiga kejadian berasingan berlaku di daerah Kolakchal, Ahar, dan Darabad pada Jumaat ketika ribut tiba-tiba mencetuskan runtuhan salji, memaksa gerakan misi mencari dan menyelamat dilancarkan.

Runtuhan salji di Iran, 10 pendaki terbunuh, beberapa lagi hilang
Sekurang-kurangnya 10 pendaki maut sementara beberapa lagi dilaporkan hilang akibat runtuhan salji di ibu negara Iran, Tehran.

Helikopter tentera Pakistan terhempas, empat terkorban
Empat individu termasuk seorang juruterbang dan pembantunya terkorban selepas sebuah pesawat milik tentera Pakistan yang terlibat dalam misi penyelamat terhempas pada Ahad.

Pangsapuri berusia 80 tahun runtuh, enam maut
Usaha penyelamatan sedang berjalan di mana, sembilan individu daripada 2 keluarga dilaporkan dalam bangunan ketika ia runtuh

Blok batuan tergantung berisiko runtuh di resort pelancongan Tambun
Blok batuan tergantung bersaiz antara lima hingga 10 meter di cerun kaki bukit batu kapur di dalam kawasan resort itu berisiko mengalami runtuhan.

Gempa bumi Laut Aegea: Remaja diselamatkan selepas 58 jam tertimbus
Media tempatan melaporkan seorang remaja perempuan berusia 14 tahun, Idil Sirin, berjaya diselamatkan daripada runtuhan pangsapuri.

Gempa bumi Laut Aegea: Enam terbunuh dalam runtuhan bangunan di Turki
Enam terbunuh manakala 202 lagi cedera dalam runtuhan bangunan di wilayah Izmir, Turki susulan gempa bumi kuat yang melanda Laut Aegea pada Jumaat.

13 maut dalam runtuhan bangunan kediaman di India
Sekurang-kurangnya 13 maut dalam kejadian bangunan kediaman runtuh di daerah Raigad, Maharashtra, India pada Isnin.

Laluan FT 185 Simpang Pulai-Cameron Highlands selamat
Gambar cerun runtuh di laluan berkenaan adalah gambar lama yang ditularkan semula.

16 individu terperangkap, runtuhan siling pangsapuri
Menurut Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, pihaknya menerima panggilan 3.10 pagi, pada Sabtu.