Latihan mendapatkan keterangan dan bukti perlu dipertingkat dalam kalangan pegawai dan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), seiring kecanggihan teknologi masa kini.

Itu menjadi antara fokus Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baharu, Latheefa Koya yang komited memastikan bahawa agensi itu bukan sahaja mampu membuat tangkapan, tetapi juga melakukan pendakwaan yang efektif.

"Kita ingin memberi latihan yang lebih baik, cara-cara untuk mendapatkan keterangan dan bukti, kerana sekarang adalah zaman sangat sofistikated, kita ada teknologi dan sebagainya.

"Kita kena beralih daripada cara dahulu (mengambil) keterangan dengan cara keras, dan sebagainya (seperti) untuk menggerunkan mana-mana saksi.

"Kita (ada di zaman) sistem pintar berkomputer dan internet serta sebagainya. Kita perlu mendapatkan keterangan dan bukti supaya mereka (suspek) tidak ada pilihan lain tetapi untuk mengaku.

"Itu adalah salah satu perkara yang kita boleh gunakan untuk peringkat operasi. Dan saya harap, dari segi itu, iaitu daripada aduan ke operasi, kita boleh dapat satu pendakwaan yang sangat efektif dan bukan semata-mata kita boleh buat tangkapan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemubual secara langsung oleh Ketua Seksyen Penerbitan Bahagian Pendidikan Masyarakat SPRM, Norizan Abu Samah menerusi MACC.fm hari ini.

Beliau pada masa sama menafikan pandangan sesetengah pihak bahawa SPRM gagal untuk mengemukakan pendakwaan walaupun banyak kertas siasatan dibuka.

Latheefa berkata, pelbagai verifikasi maklumat perlu dilakukan sebelum sebarang kertas siasatan dibuka, sehinggalah memastikan kertas siasatan lengkap dan kukuh untuk pendakwaan.

"Hanya siasatan yang lengkap sahaja akan dibawa ke pendakwaan dan bukan semua aduan yang diterima akan terus dibuka kertas siasatan untuk pendakwaan.

"Mungkin ia (sesuatu kes) diperingkat separuh siasatan atau tiada bukti mencukupi untuk pendakwaan," jelasnya.

Semalam, genap sebulan individu berlatar belakang peguam itu menjadi wanita pertama menerajui agensi tersebut.