KUALA TERENGGANU:Seorang buruh mengaku bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini, kerana menjirus air kencing ke dalam bekas kuih milik seorang peniaga di Kampung Manir minggu lalu.

Mohd Hafizi Mohd Sabri, 27, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Nordiana Abd Aziz.

Dia didakwa melakukan khianat dengan cara menjirus air kencing ke dalam bekas kuih yang diletakkan di atas meja niaga sebuah kedai makan di Kampung Manir kira-kira jam 5.30 pagi 23 September lalu.

Tertuduh dituduh mengikut Seksyen 426 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Asisten Superintendan Mohd Ridhuan Mohinadin manakala tertuduh diwakili peguam daripada Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM8,000 dengan seorang penjamin selain menetapkan 9 November depan untuk menjatuhkan hukuman sementara menunggu fakta kes.

Sebelum ini, media melaporkan seorang peniaga tidak menyangka kenalannya sanggup mencurahkan air kencing ke dalam bekas kuih di atas meja jualan di kedai makan miliknya.

Perbuatan itu hanya diketahui peniaga terbabit selepas menerima tiga video rakaman kamera litar tertutup (cctv) di kedai makannya, yang dikongsi adik lelakinya.