awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
JAKIM anjur Program Gema Syukur 2026 di Masjid Putra
Suspek kes pukul pekerja restoran makanan segera akan didakwa Khamis depan
[TERKINI] "Tiada usaha sabotaj, khianat dalam Kerajaan MADANI" - PM Anwar
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Buruh Myanmar mengaku tidak bersalah miliki senjata api

Bernama
Bernama
30/12/2025
07:45 MYT
Buruh Myanmar mengaku tidak bersalah miliki senjata api
Buruh warga Myanmar Aung Soe mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan memiliki senjata api di sebuah bengkel pada Disember lepas. - Foto Bernama
BUTTERWORTH: Seorang buruh warga Myanmar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini, terhadap pertuduhan memiliki senjata api di sebuah bengkel pada Disember lepas.
Aung Soe, 39, didakwa memiliki sepucuk pistol jenis Revolver 0.38 dengan tiada nombor siri, tanpa mempunyai permit atau lesen yang sah.
Senjata api itu ditemukan dalam satu serbuan berkaitan dadah di sebuah bengkel kontena di Lorong Perusahaan Baru, Perai pada 12.10 pagi, 21 Dis.
Dia didakwa di bawah Seksyen 8 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 dan boleh dihukum di bawah seksyen sama, yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang 14 tahun dan tidak kurang enam sebatan, jika sabit kesalahan.
Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Nur Amalina Harun, manakala Aung diwakili peguam Hussaini Abdul Rashid.
Hakim Roslan Hamid tidak membenarkan jaminan terhadap lelaki itu dan menetapkan 6 Feb depan untuk sebutan semula kes dan serahan dokumen.
-- BERNAMA


Topic Berkaitan
#buruh warga Myanmar
#memiliki senjata api
#pistol jenis Revolver
#Dadah
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan