Kerajaan negeri hari ini mengarahkan jalan di Batu Maung, dekat sini dibuka kepada orang awam dan cadangan lencongan jalan yang disyorkan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) sebelum ini dihentikan serta-merta.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata pihaknya turut mengarahkan kerja konkrit bagi pembinaan penghubung jalan ke Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah sepanjang 390 meter dihentikan buat sementara waktu atas alasan keselamatan pengguna jalan raya.

Berikutan itu, katanya jalan di kawasan itu ditutup kepada orang awam bermula pukul 11 malam hingga 5.30 pagi mulai Selasa untuk kerja susulan pembinaan penghubung jalan itu yang tidak melibatkan pembinaan konkrit dan berisiko rendah.

"Tentu sekali apa yang berlaku semalam adalah satu kesesakan trafik paling teruk dalam sejarah Pulau Pinang.

"Selepas melihat keadaan pada waktu puncak iaitu keadaan pada waktu pagi dan petang di mana tidak ada sebarang penambahbaikan, kerajaan negeri bersama JKR membuat keputusan segera menghentikan cadangan ini (cadangan lencongan trafik) dan membuka semula jalan di Batu Maung," katanya.

Semalam, pengguna jalan raya di Pulau Pinang terutama di sekitar kawasan Bayan Lepas dan Bayan Baru terperangkap dalam kesesakan yang teruk berikutan penutupan sebahagian Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu.

Kesesakan lebih tiga jam pada waktu puncak di sebelah pagi menyebabkan orang ramai tiba lewat di pejabat dan sekolah, malah terdapat aduan menyatakan ada yang terlepas penerbangan.

Mulai Sabtu lepas, sebahagian Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu di antara persimpangan hilir Sungai Keluang 1 dan Lebuhraya Kampung Jawa, ditutup lima bulan bagi membina struktur jambatan bertingkat merentasi Sungai Keluang untuk projek Bayan Lepas Expressway (BLE) yang akan menghubungkan Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Berikutan penutupan itu, kenderaan yang berulang-alik dari Jambatan Pulau Pinang ke lapangan terbang di Bayan Lepas dinasihat menggunakan Jalan Tun Dr Awang, manakala kenderaan dari Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah ke lapangan terbang dan George Town serta sebaliknya, dinasihat menggunakan Jalan Permatang Damar Laut.

Lim berkata kerja pembinaan konkrit sepanjang 390 meter boleh dijalankan semula selepas JKR menghantar pelan audit keselamatan dan diluluskan jurutera perunding yang dilantik kerajaan negeri.

"Buat sementara waktu, kerajaan negeri amat bimbang tentang keselamatan pengguna jalan raya apabila kerja konkrit diadakan di atas perentang khas di kawasan Batu Maung.

"Oleh itu untuk waktu ini kerajaan negeri arahkan kerja untuk membina tidak boleh dijalankan sehingga satu penilaian bebas dijalankan jurutera perunding yang dilantik kerajaan negeri tetapi kos dibiayai oleh UEM
Builders (kontraktor terlibat)," katanya.

Sementara itu, Pengarah Kanan Cawangan Jalan JKR, Datuk Dr Hasnul Mohamad Salleh berkata pihaknya akan mengemukakan pelan audit keselamatan itu kepada kerajaan negeri esok.

"Pembinaan perentang khas itu risikonya amat tinggi kerana beban yang begitu berat. Jadi kita bimbang jika kita teruskan kerja dan pada waktu yang sama jalan dibuka kepada orang ramai ia akan membahayakan pengguna.

"Selagi tiada pertimbangan daripada kerajaan negeri, kami tidak boleh meneruskan kerja untuk bahagian perentang khas itu. Kita nak siapkan projek ini keraan jika projek ini tidak siap pada Januari tahun depan kita
akan menghadapi masalah," katanya.