SUNGAI PETANI: Deretan empat buah rumah di Taman Sri Impian, di sini musnah dalam kebakaran yang berlaku awal pagi Rabu.
Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 pagi itu mengakibatkan keempat-empat buah rumah kelas A itu mengalami kemusnahan lebih 90 peratus, namun tiada kemalangan jiwa berlaku.
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Petani, Timbalan Penguasa Bomba Ismail Mohd Zain berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kebakaran itu pada jam 2.49 pagi dan dua pasukan masing-masing satu dari BBP Aman Jaya dan Sungai Petani tiba di lokasi tidak lama kemudian.
Beliau berkata, operasi turut dibantu enam Pasukan Bomba Sukarela (PBS) dari Bakar Arang, Gurun, Bedong, Semeling, Padang Lembu dan Bukit Selambau.
"Dalam kejadian itu, seorang lelaki berusia 30-an mengalami sesak nafas akibat terhidu asap dan dihantar ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) untuk mendapatkan rawatan.
"Tindakan yang dilakukan anggota Bomba adalah melakukan pemadaman di bahagian hadapan dan dikawal oleh BBP Sungai Petani manakala pemadaman di belakang oleh anggota BBP Aman Jaya," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Ismail berkata, pemadaman turut dibantu PBS di bahagian hadapan dan belakang untuk memastikan api tidak merebak.
Beliau berkata, kebakaran itu turut menyebabkan tiga buah motosikal milik penduduk musnah.
"Kerja-kerja overhaul sedang dijalankan bagi memastikan tiada lagi sisa api di lokasi.
"Setakat ini punca serta kerugian masih dalam siasatan " katanya.
Adie Sufian Zulkefli
Wed Nov 22 2023

Anggota bomba bertungkus-lumus cuba memadamkan api di salah satu rumah terlibat. - Foto JBPM
"Sebab itu Machang tidak maju" - PM Anwar
Perdana Menteri menjawab persoalan dari Ahli Parlimen Machang mengenai isu kejatuhan saham ekonomi negara.
“Saya akan kaji beberapa keperluan untuk Machang supaya Machang boleh maju sedikit lagi"katanya
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanNegara
“Saya akan kaji beberapa keperluan untuk Machang supaya Machang boleh maju sedikit lagi"katanya
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanNegara

Kerajaan diminta pertimbang isu kontrak 30,000 kakitangan tiada SPM ditamatkan
Cuepacs meminta kerajaan mempertimbangkan keputusan kerajaan tidak menyambung perkhidmatan 30,000 kakitangan kontrak yang tidak memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Kerajaan sentiasa kenal pasti ikhtiar baharu pastikan Malaysia destinasi pelaburan - PM Anwar
Kerajaan sentiasa mengenal pasti ikhtiar baharu untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan menarik dan berdaya saing, kata Perdana Menteri.

Kementerian Ekonomi akan lancar pelan hala tuju gas asli pada tahun ini - Rafizi
Kementerian Ekonomi akan melancarkan Pelan Hala Tuju Gas Asli pada suku kedua atau ketiga 2025 dalam usaha meningkatkan pelaburan dalam sektor berkenaan.

Nahas motosikal terbabas: Lelaki maut selepas 18 jam bertarung nyawa
ACP Abdul Rozak Muhammad berkata lelaki tempatan berusia 21 tahun itu meninggal dunia pada 1.10 pagi tadi ketika menerima rawatan di Hospital Pulau Pinang.

Harga lantai padi diselaras RM1,500 satu tan berkuat kuasa Ahad ini - Mohamad Sabu
Kerajaan bersetuju menaikkan harga lantai padi kepada RM1,500 satu tan berbanding RM1,300 satu tan sebelum ini, berkuatkuasa Ahad ini.

Google kemas kini Gemini Live dengan model baharu faham banyak bahasa
Gemini Live adalah chatbot AI suara yang membolehkan pengguna berkomunikasi seakan berbual dengan manusia.
"Pesawah terus dibantu dengan pemberian subsidi" - Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan
Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan berkata Kerajaan tetap komited terus beri subsidi dan insentif pada pesawah seperti bayaran insentif upah baja, bantuan racun bagi mengawal penyakit tanaman.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanNegara
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanNegara
"Kalau terjerit walaupun duduk, saya boleh halau keluar" - Timbalan Speaker
Kekocahan berlaku di dalam Dewan Rakyat selepas Ahli Parlimen Shah Alam menyuarakan semasa perbahasaan isu pembelaan pesawah.
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanNegara
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanNegara
Kerajaan komited jadikan industri padi tunjang utama keterjaminan makanan negara - Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan
Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan berkata kerajaan komited untuk menjadikan industri padi sebagai tunjang utama kepada keterjaminan makanan negara dengan sokongan padu dari semua pihak
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanNegara
#SisiTVParlimen #AWANInews #DewanNegara

Lima sekeluarga rentung: Jiran terdengar jeritan kuat minta tolong
Ketika terjaga daripada tidur dan mahu minum air, Ab Kahar terdengar bunyi bising meminta tolong dan bunyi berlari dari rumah jirannya.

Lima sekeluarga termasuk empat kanak-kanak maut dalam kebakaran di Jasin
JBPM Melaka terima panggilan pada 1.40 pagi tadi sebelum 12 anggota dari BBP Merlimau dan Padang Temu bergegas ke tempat kejadian.

Lelaki ditemukan mati dalam longkang berdekatan rumah terbakar
Seorang lelaki ditemukan mati di dalam longkang berdekatan sebuah rumah yang musnah dalam kebakaran di Jalan Kok Tiong.

Jeritan jiran selamatkan enam beranak daripada rentung
Mangsa tidak sempat menyelamatkan barangan dan dokumen penting termasuk buku sekolah berikutan api marak dengan cepat dalam tempoh lima minit selepas kejadian kira-kira jam 2.30 pagi itu.

Tujuh rumah terbakar, 21 mangsa tinggal sehelai sepinggang
Kebakaran dapat dikawal dalam masa 20 minit dan dipadam sepenuhnya kira-kira setengah jam kemudian.

Pesakit strok rentung, adik melecur cuba selamatkan abang
Seorang pesakit strok ditemukan rentung manakala adiknya melecur selepas rumah yang mereka diami terbakar dalam kejadian di Jalan Batu Sapi Karamunting pada Ahad.

Warga emas ditemukan rentung dalam kebakaran di Ranau
Dalam kejadian pukul 1.20 pagi, Wong Ling Ying, 74, dijumpai di rumahnya yang terbakar 99 peratus manakala rumah kedua terbakar 50 peratus.

Rumah, tiga kenderaan musnah terbakar di Kamunting
Kejadian berlaku kira-kira jam 7.12 malam, sebelum anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Kamunting dan Taiping ke lokasi.

Warga emas rentung terperangkap dalam kebakaran
Dalam kejadian kira-kira jam 8 malam itu, Lo Hiong Lan yang tinggal sendirian ditemukan di ruang tamu tingkat bawah rumah.

7 maut dalam kebakaran di barat daya India
Semua mangsa yang maut adalah daripada keluarga yang sama.