GEORGE TOWN: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Pulau Pinang mengeluarkan lapan notis kepada pengimport, pengeksport dan pemborong sayur di negeri itu sejak Rabu lalu sehingga semalam.

Notis pengesahan maklumat barangan di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan  (AKHAP) 2011 itu dikeluarkan susulan kenaikan harga sayuran di negeri tersebut.

Pengarah KPDNHEP negeri, Mohd Ridzuan Ab Ghapar berkata pemeriksaan pihaknya mendapati, tiga jenis sayur mengalami kenaikan harga di negeri itu ketika ini.

Sayur-sayuran itu adalah kacang buncis yang mengalami kenaikan kira-kira RM3 sekilogram apabila dijual pada harga di antara RM15 hingga RM17 berbanding RM12 hingga RM14 sebelum ini.

Sayur kubis bulat import naik daripada RM4 hingga RM5 sekilogram kepada RM5 hingga RM7, manakala harga sekilogram cili akar merah mengalami kenaikan daripada RM13 hingga RM15 kepada antara RM15 hingga RM20.

Mohd Ridzuan berkata sebanyak 46 notis pengesahan maklumat barangan dan lima notis bertulis di bawah seksyen sama kepada peniaga sayuran telah di keluarkan sepanjang tahun ini untuk memberikan maklumat berkenaan kenaikan harga barangan tersebut.

Jelasnya,  KPDNHEP, turut memantau 186 jenis barangan merangkumi 41 premis pasar serta 31 pasar raya super dan hyper terpilih di seluruh negeri.

"Berdasarkan pemeriksaan pada 22 November sehingga semalam di pasar awam, terdapat beberapa jenis sayuran yang mengalami kenaikan harga dan ada beberapa jenis sayuran yang mengalami penurunan harga.

"Bagaimanapun, harga sayuran di pasar raya  jauh lebih murah jika dibandingkan dengan harga yang ditawarkan di pasar awam," katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Dalam perkembangan berkaitan,  Mohd Ridzuan berkata, sepanjang tahun ini, pihaknya telah melakukan sebanyak 47,578 pemeriksaan berkaitan harga barang.

Daripada jumlah itu, sebanyak  373 kes dihasilkan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011  yang melibatkan kompaun sebanyak RM46,850.

Selain itu, 374 notis pengesahan maklumat barangan dan 139 notis bertulis di bawah seksyen sama bagi mendapatkan maklumat kenaikan harga barangan.

Pihaknya turut menerima 237 aduan melibatkan harga dengan 26 kes telah dibuka untuk tindakan.