KUALA LUMPUR: 'Health Alert monkeypox' akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok.
Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dalam satu hantaran di Twitternya pada Khamis berkata, aplikasi MySejahtera akan membolehkan pengguna memperoleh amaran kesihatan sekiranya mereka dijangkiti virus 'monkeypox' (cacar monyet).
Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, setakat ini tiada kes cacar monyet dilaporkan di negara ini dan KKM tidak pernah melindungi sebarang maklumat berkaitan virus berkenaan daripada pengetahuan rakyat selain menasihatkan rakyat yang demam dan mempunyai ruam di mulut supaya mendapat rawatan.
Virus cacar monyet telah menyerang beberapa negara termasuk Kanada, Sepanyol, Portugal, Sweden, Perancis, Itali, Amerika Syarikat, Switzerland dan Austria manakala Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mengesahkan lebih 100 kes positif virus itu dilaporkan di seluruh dunia.
Astro Awani
Thu May 26 2022

Virus cacar monyet telah menyerang beberapa negara termasuk Kanada, Sepanyol, Portugal, Sweden, Perancis, Itali, Amerika Syarikat, Switzerland dan Austria manakala WHO mengesahkan lebih 100 kes positif virus itu dilaporkan. - Gambar fail

Kejohanan Wimbledon: Djokovic lepasi ujian getir Van Ritjhoven untuk ke suku akhir
Juara bertahan itu tewas dalam set kedua sebelum menang 6-2, 4-6, 6-1, 6-2 dalam perlawanan pusingan keempat.

Lima negara bincang isu jerebu rentas sempadan
Mesyuarat itu melibatkan menteri-menteri Alam Sekitar dari lima negara di selatan rantau ASEAN.

'Minyak subsidi banyak dijual di Selatan Thailand'
Di Narathiwat, Sungai Golok, Weng, Sungai Padi tiada pembelian dihadkan untuk minyak masak peket satu kilogram.

F1: Halo selamatkan nyawa saya, kata Zhou Guanyu selepas kemalangan ngeri
Bendera merah dikibarkan selepas jentera pemandu Mercedes, George Russell, dilanggar oleh Pierre Gasly.

AWANI Ringkas: 4,111 aduan pencemaran bagi enam bulan pertama
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Politik | Jazlan ada gangguan psikologi – Mohd Amar
Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah menyifatkanTimbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor, Datuk Nur Jazlan Mohamed mempunyai gangguan psikologi. Ini gara-gara dakwaan Nur Jazlan terhadap menteri dari Pas yang gagal memikul tanggungjawab dalam kerajaan.

Pendapatan | Kelantan perlu pelbagaikan sumber pendapatan selain balak
Aktiviti pembalakan di kawasan Hulu Kelantan akan terus berjalan kerana kerajaan negeri bergantung kepada hasil pembalakan. Menurut Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah beliau bersimpati dengan nasib penduduk Orang Asli di kawasannya yang terjejas dengan masalah pembalakan sejak berpuluh tahun lalu.

Nur Jazlan ada gangguan psikologi - Mohd Amar
Mohd Amar berkata ketiga-tiga menteri dari Pas menunjukkan prestasi yang membanggakan dalam kerajaan.

Niaga AWANI: Pelaburan | Unjuran separuh kedua 2022 dan cabaran utama
Niaga AWANI membincangkan berita perniagaan dan ekonomi dalam dan luar negara, serta analisis bersama pakar dan dibawakan oleh Najib Aroff, Ibrahim Sani dan Harits Asyraf Hasnan.

Niaga AWANI: Suku tahun pertama 2022
Niaga AWANI membincangkan berita perniagaan dan ekonomi dalam dan luar negara, serta analisis bersama pakar dan dibawakan oleh Najib Aroff, Ibrahim Sani dan Harits Asyraf Hasnan.

Warganegara Malaysia tidak perlu isi pas pengembara di MySejahtera
Pemansuhan hanya terpakai kepada warganegara Malaysia sebelum diperluaskan secara berperingkat kepada pemegang pas lain.

Cacar monyet: Malaysia sudah bersedia - Khairy
KKM juga bekerjasama rapat dengan Jabatan Veterinar Malaysia dan Perhilitan berkenaan dengan survelan haiwan import.

'Health Alert monkeypox' akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy
'Health Alert monkeypox' akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok.

HFMD: PKD tentukan penutupan tadika, taska dan pusat asuhan - Khairy
Penilaian awal akan dibuat oleh PKD sekiranya mengesan penularan wabak berkenaan sebelum mengeluarkan arahan penutupan.

MKN sarankan pengguna kemas kini MySejahtera dengan kadar segera
Orang ramai disarankan untuk mengemas kini aplikasi MySejahtera dengan kadar segera.

Ciri baharu MySejahtera kesan lokasi penyakit berjangkit - Khairy
Aplikasi MySejahtera kini dikemas kini dengan ciri-ciri baharu bagi mengesan penyakit berjangkit (Infectious Disease Tracker) termasuk penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD).

MySejahtera perkenal ciri baharu kesan lokasi penyakit HFMD - Khairy
Aplikasi MySejahtera kini dikemaskini dengan ciri tambahan yang baharu bagi mengesan penyakit berjangkit seperti penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD).

Kelonggaran SOP: Rakyat pilih kekal pakai pelitup muka, imbas MySejahtera
Tinjauan di beberapa negeri mendapati kebanyakan masyarakat masih kekal mengamalkan SOP yang dilaksanakan sebelum ini.

Semua aktiviti sukan dan rekreasi dibenarkan tanpa sekatan, status vaksinasi - KBS
Mulai esok, semua jenis aktiviti sukan dan rekreasi dibenarkan tanpa sebarang had atau sekatan termasuk status vaksinasi dan limitasi masa.

Pemilik premis disaran semak status risiko COVID-19 pengunjung
Pemilik premis, terutama di tempat berisiko tinggi seperti restoran disaran menyemak status risiko COVID-19 pengunjung menerusi aplikasi MySejahtera, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.