PUTRAJAYA: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) menggerakkan Home Ownership Programme (HOPE) KPKT bagi melihat ekosistem perumahan secara menyeluruh termasuk dalam aspek penyediaan dan pembiayaan perumahan.

Menterinya Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata HOPE KPKT itu menjadi antara fokus kementerian berkaitan perumahan bagi menjayakan agenda Malaysia Berdaya Huni.

Beliau berkata KPKT komited dengan fokus untuk menyediakan rumah mampu milik dan berkualiti dengan misi menyediakan 500,000 unit rumah dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

"Dalam soal pembiayaan perumahan, saya mahu lihat satu model baharu yang memungkinkan lebih ramai rakyat berupaya dan mendapat akses kepada pembiayaan perumahan," katanya ketika menyampaikan amanat tahun baharu KPKT di sini pada Jumaat.

Beliau berkata KPKT akan memperkenalkan produk pembiayaan Inisiaitif Pembiayaan Perumahan Malaysia (iPPM), selain memulakan kempen Own At Young (Miliki Kediaman Di Usia Muda) serta melancarkan 'Housing Integrated Management System' atau Sistem Pengurusan Bersepadu Perumahan (HIMS) sebagai satu data gateway berkaitan perumahan yang menunjukkan demografik pembeli dan jenis permintaan.

Reezal Merican berkata KPKT sedang merangka penubuhan Majlis Bandar Pintar Negara untuk melihat aspek dan amalan terbaik bagi membawa perbandaran negara ke tahap lebih baik.

Beliau berkata aspek perbandaran dan kerajaan tempatan adalah antara aspek yang perlu diperkukuhkan bagi menjayakan agenda Malaysia Berdaya Huni itu.

Beliau berkata Indeks Daya Huni Malaysia (IDAM) juga akan dimulakan sebagai instrumen untuk menilai tahap daya huni dalam kawasan pihak berkuasa tempatan (PBT) serta memberi indikasi penting mengenai perkembangan sosio ekonomi setempat.

Pada majlis berkenaan, beliau turut melancarkan Rangka Kerja Pemerkasaan PBT (RKPBT) yang akan memberi panduan kepada PBT dalam memperkukuhkan lagi tadbir urus dan kemampanan sebagai sebuah kerajaan tempatan.

-- BERNAMA