MELAKA TENGAH: Hospital Melaka diarah menyiasat dakwaan seorang lelaki berhubung kejadian tangan seorang bayi berusia dua bulan yang mengalami bengkak dan bernanah ketika menerima rawatan demam campak di hospital berkenaan.
Exco Kesihatan, Sumber Manusia dan Perpaduan Melaka, Ngwe Hee Sem berkata, pihaknya sudah mengeluarkan arahan kepada pihak hospital untuk memulakan siasatan secepat mungkin.
“Saya ada baca di media sosial, yang mana seorang individu bernama Mohamad Izwan mendakwa berlaku kecuaian oleh kakitangan Hospital Melaka ketika memberikan rawatan.
“Sebagai Exco, saya telah mengarahkan Pengarah Hospital Melaka buat siasatan tentang perkara ini,” katanya ketika dihubungi.
Beliau terdahulu mengulas hantaran tular di media sosial semalam yang mempersoalkan tindakan doktor hospital sehingga tangan bayi berusia dua bulan itu membengkak sehingga bernanah.
Menerusi hantaran berkenaan, Mohamad Izwan mendakwa sudah 11 hari anak saudaranya berada di wad hospital dan bahagian tangan yang dimasukkan jarum masih membengkak.
Shuhada Abdul Kadir
Tue Jul 18 2023

Menerusi hantaran yang tular di media sosial, Mohamad Izwan mendakwa anak saudaranya sudah 11 hari berada di wad hospital dan bahagian tangan yang dimasukkan jarum masih membengkak. - Foto ihsan orang awam

Nanostix seru kerajaan negeri fokus penguatkuasaan, bukan pengharaman vape
Nanostix menyuarakan kebimbangan terhadap tindakan beberapa kerajaan negeri mengharamkan penjualan vape walaupun Akta Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam (Akta 852) telah diluluskan.

Terima kasih JDT, jumpa lagi nanti - Ruo Han
Ttonggak tengah JDT, Ruo Han memuat naik salam perpisahan kepada pasukan itu selepas tujuh tahun bersama Johor Darul Ta'zim (JDT).

Exco Terengganu, dua anak bergraduasi MBA bersama
Exco Terengganu, Datuk Razali Idris telah menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam bersama dua anaknya.

Pemilihan PKR 2025 asas penting hadapi PRU16 - Rafizi
Pemilihan PKR 2025 adalah asas penting ke arah memperkuatkan parti dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-16 (PRU16), kata Rafizi.
AWANI Ringkas: Polis siasat dakwaan vokalis kumpulan muzik 'skinhead' dipukul
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

PM Anwar ke Rusia esok, penuhi jemputan Presiden Putin
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengadakan lawatan rasmi ke Rusia bermula 13 hingga 16 Mei ini bagi memenuhi undangan Presiden Vladimir Putin.
Trump akan tandatangani perintah eksekutif kurangkan harga ubat sehingga 80 peratus
Presiden AS Donald Trump mengumumkan perintah eksekutif untuk mengurangkan harga ubat preskripsi sehingga 80%, menyifatkannya sebagai antara perintah eksekutif paling penting dalam sejarah negara.
Pope Leo XIV seru gencatan senjata segera di Gaza
Pope Leo XIV menyeru gencatan senjata segera di Gaza dan melahirkan rasa dukacita terhadap situasi kemanusiaan yang semakin meruncing, dalam ucapan pertamanya selepas dilantik sebagai Paus.
Cuaca panas melampau uji ketahanan jemaah di tanah suci
Pihak berkuasa Arab Saudi menjangkakan suhu melampau mencecah antara 45 hingga 50 darjah Celsius di Makkah, membahayakan kesihatan jemaah haji. Langkah keselamatan disarankan untuk mengatasi cabaran ini.
Kereta api laju Indonesia catat rekod 25,000 penumpang sehari semasa cuti Wesak
Kereta api berkelajuan tinggi Whoosh mencatat rekod baharu dengan mengangkut lebih 25,000 penumpang dalam sehari, mencerminkan peranannya sebagai pilihan mobiliti yang pantas dan moden.

Bayi kritikal akibat didera tunjuk perkembangan positif
Bayi terbabit sudah mula sedar dan minum susu menggunakan tiub sejak petang semalam, meskipun keadaannya masih lemah.

Bayi dua bulan cedera disyaki didera ibu bapa kandung
Bayi berkenaan ditinggalkan ibunya yang berusia 22 tahun di Hospital Melaka dalam keadaan tidak sedarkan diri selepas mendakwa bayi itu diserang sawan.

Nahas ngeri Ayer Keroh: Tun Mohd Ali ziarah keluarga, mangsa
Mohd Ali meluangkan masa kira-kira satu jam setengah untuk bertemu ahli keluarga dan mangsa kemalangan.

Aplikasi i-Cemas diperkenal elak kesesakan pesakit di Hospital Melaka
Jabatan Kesihatan Melaka memperkenalkan aplikasi i-Cemas pada hujung Ogos atau awal September bagi mengurangkan kesesakan pesakit di Hospital Melaka.

Syarikat swasta urus tempat letak kereta Hospital Melaka tahun depan - Ab Rauf
Penswastaan berkenaan juga akan melibatkan penggunaan beberapa mekanisme seperti perkhidmatan 'valet parking' atau 'jockey' yang akan turut diperkenalkan.

Hospital Melaka siasat dakwaan tangan bayi bengkak, bernanah ketika terima rawatan
Ngwe berkata, pihaknya sudah mengeluarkan arahan kepada pihak hospital untuk memulakan siasatan secepat mungkin.

Bekas penyampai Suria FM Zizi meninggal dunia
Ahmad Zuwairi, atau lebih dikenali Zizi, dilaporkan menghembuskan nafas terakhir di Hospital Melaka pada jam 1.47 pagi tadi.

Pelakon drama 'Nur' Kamsani Ismail meninggal dunia
Kamsani meninggalkan seorang balu, Norhayati Yusoff, 53, dan enam anak yang berumur di antara 18 dan 36 tahun.

Bayi dihempap pokok ketika berkelah meninggal dunia
Perkara itu dikongsikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Puteri, Tuminah Kadi bahawa Muhammad Zahfran Ilman Mohd Syazawan telah meninggal dunia.

Sami mengaku tidak bersalah cabul doktor
Tertuduh didakwa menggunakan kekerasan jenayah terhadap doktor wanita berusia 26 tahun dengan niat mencabul kehormatan mangsa.