KUALA LUMPUR: Pihak berwajib perlu mengawal aktiviti pembukaan tanah dan hakisan susulan laporan peningkatan kandungan pepejal terampai yang dipercayai menyebabkan kematian ikan di Sungai Kulim, Kampung Tun Sardon, Tasek Gelugor, Pulau Pinang Jumaat lalu.

Pada masa sama, Pakar Kualiti Air dan Permodelan, Ir Dr Zaki Zainudin berkata, langkah itu juga mampu mengelak daripada menjejaskan operasi loji rawatan air yang terletak di lokasi berhampiran.

"Kalau betul ia disebabkan pepejal terampai, maka ia lazimnya dikaitkan dengan aktiviti-aktiviti pembukaan tanah dan hakisan. Jadi kita kena kawal aktiviti yang berkaitan dengan hakisan ini.

"Saya harap ia tidak dikaitkan dengan faktor lain. Kalau hakisan, ia ada kesan ekologi. Bila pepejal terampai itu banyak sangat ia ada potensi untuk mendap. Kalau mendap sungai boleh jadi lebih cetek kesan pepejal terampai ini.

"Yang saya nampak, ia sebenarnya berhampiran muka sauk Bukit Tualang, tidak jauh dari lokasi dan kalau pepejal terampai terlampau tinggi, ia boleh gugat operasi loji rawatan air," katanya semasa dihubungi Astro AWANI pada Selasa. 

Beliau mengulas kenyataan Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pulau Pinang, Sharifah Zakiah Syed Sahab pada Isnin bahawa kandungan oksigen terlarut yang turun secara mendadak dikenal pasti antara punca kematian ikan di Sungai Kulim, Kampung Tun Sardon, Tasek Gelugor, Jumaat lalu. 

Penurunan oksigen itu berpunca daripada peningkatan kandungan pepejal terampai yang berkemungkinan disebabkan hujan lebat di hulu Sungai Kulim.

BACA: Ikan di Sungai Kulim mati disebabkan kandungan oksigen terlarut kurang - JAS Pulau Pinang
Jelas beliau, kandungan pepejal terampai yang meningkat secara mendadak boleh menyebabkan kejatuhan kadar oksigen. 

"Ya memang betul, pepejal terampai itu apabila ia meningkat ia boleh menyebabkan oksigen jatuh, ia berlaku dalam kes-kes tertentu. Cuma kalau misal kata kandungan pepejal terampai itu terlampau tinggi, maka kelodak itu adalah faktor yang lebih dominan kaitkan dengan ikan mati.

"Jadi apabila kelodak air itu terlampau tinggi, maka ia menyebabkan insang-insang ikan itu penuh dengan lumpur. Ia menyebabkan ikan itu sukar bernafas dan mati," jelas beliau. 

Ujarnya, selain isu oksigen terlarut dan pepejal terampai, ia juga bergantung kepada spesis ikan di kawasan yang terjejas.

Jelas beliau, ada jenis ikan yang tahan pencemaran dan ada ikan yang lebih sensitif serta mudah terkesan, sekali gus menyebabkannya mati.

"Kemungkinan besar hanya spesis tertentu terkesan. Contohnya ikan keli kuat dan ada paru-paru yang bolehkan ia bernafas baik. Ia tak terkesan sangat berbanding ikan baung.

"Ikan kelah lagi sensitif, kalau air tercemar sikit ia terkesan. Jadi ikan mati sebab jenis faktor tertentu," tambahnya.