Mesyuarat Khas bersetuju untuk membuka semula semua institusi pengajian tinggi (IPT) kepada pelajar tempatan dan antarabangsa.
Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjelaskan, bagaimanapun tarikh pembukaan itu akan diumumkan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr Noraini Ahmad dalam masa terdekat.
"Mesyuarat Khas telah meneliti pembentangan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) berkenaan pembukaan IPT serta prosedur operasi standard (SOP) bagi kemasukan pelajar tempatan dan antarabangsa.
"Walau bagaimanapun tarikh pembukaan IPT berserta SOP akan diumumkan oleh KPT, mungkin oleh Menteri KPT sendiri, Datuk Noraini," katanya pada sidang media di Putrajaya di sini, pada Rabu.
Sebelum ini, KPT memaklumkan pengajian di universiti awam akan diadakan melalui dalam talian sehingga 31 Disember 2020.
Bagaimanapun, susulan pembukaan sesi persekolahan kepada pelajar tingkatan lima dan enam, beberapa mahasiswa serta pensyarah menggesa agar kerajaan mempertimbangkan pembukaan IPT memandangkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) telah berakhir dengan selamat pada 9 Jun lalu.
Ini kerana mereka berpendapat pembelajaran dalam talian tidak kondusif serta kurang efektif kepada mahasiswa terutamanya yang berasal dari luar bandar.
Umavathi Ramayah
Wed Jul 01 2020

Tarikh pembukaan IPT akan diumumkan dalam masa terdekat. - Gambar hiasan
AWANI Boreno [30/11/2023] – 'Sabah teguh rakyat terbela' | Lupakan perbezaan politik | Muzium budaya Borneo
Laporan berita padat dan ringkas dari Borneo bersama Assim Hassan
#AWANIBorneo 30 November 2023
Belanjawan Sabah 2024 dilulus.
Pemimpin politik Sabah diminta bersatu tuntut hak negeri.
41 Warisan Borneo 'pulang' ke Sarawak.
#AWANInews #MalaysiaBangkit
Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com
#AWANIBorneo 30 November 2023
Belanjawan Sabah 2024 dilulus.
Pemimpin politik Sabah diminta bersatu tuntut hak negeri.
41 Warisan Borneo 'pulang' ke Sarawak.
#AWANInews #MalaysiaBangkit
Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com

Laporan polis Wahab dedah identiti Mr H
Laporan yang dibuat oleh Abdul Wahab Abdul Kadir Jilani adalah untuk mendedahkan identiti Mr H.
Tun Juhar terima kunjungan hirmat Tun Ali Rustam
Yang di-Pertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin menerima kunjungan hormat Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Dr Mohd Ali Mohd Rustam di Istana Seri Kinabalu
41 warisan Borneo 'pulang' ke Sarawak
Menteri Pelancongan, Kesenian dan Pelancongan Sarawak Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata antara 41 barangan bersejarah berasal daripada pulau terbesar di Asia itu.
Petrosniaga jamin tiada caj tambahan tukar silinder LPG
Petrosniaga dalam kenyataannya berkata syarikat itu bekerjasama rapat dengan kementerian utiliti dan telekomunikasi sarawak untuk memastikan tiada caj tambahan apabila pelanggan menukar silinder lpg lain kepada silinder LPG Petros atau gas Petronas selain kos pengisian semula.
Sarawak tawar banyak kelebihan kepada syarikat asing
Sarawak menawarkan banyak peluang dalam perniagaan, perdagangan dan riadah. Kami kini mempromosikan ekonomi digital dan hijau, memanfaatkan tenaga boleh diperbaharui dan penyelesaian penyahkarbonan
Pemegang taruh industri perlu jauhi transaksi tidak beretika
Malaysia perlu diangkat sebagai hab ekonomi halal berdaya maju memandangkan industri itu berpotensi tinggi dengan nilai ekonomi global mencecah AS$5 trilion (RM23.26 trilion) menjelang 2030.
Kerajaan dalam proses gubal dasar pengurusan risiko bencana
Kerajaan dalam proses menggubal Dasar Pengurusan Risiko Bencana dan mempertimbangkan untuk mewujudkan satu akta khusus dalam usaha meningkatkan kesiapsagaan menghadapi bencana seperti banjir pada masa depan.
Cabaran menoktahkan miskin tegar di Sabah
Cabaran dihadapi termasuk jumlah miskin tegar yang ramai dalam ekasih itu dan lokasi tempat tinggal di kawasan pedalaman menyukarkan golongan itu mengikuti program meningkatkan pendapatan dilaksanakan kerajaan.
Pemimpin politik Sabah diminta bersatu tuntut hak negeri
Menteri Kewangan Sabah, Datuk Seri Masidi Manjun berkata, perbezaan politik perlu dilupakan dalam memastikan hak Sabah yang terkandung dalam Perkara 112D Perlembagaan Persekutuan berhasil dituntut demi kepentingan rakyat di negeri itu.

GHEF2023: Rapatkan jurang akses pendidikan tinggi
Pandemik COVID-19 telah melebarkan jurang akses untuk pendidikan tinggi. Sebagai usaha untuk mencari solusi dan mendapatkan sumbang saran 8th Global Higher Education Forum (GHEF) 2023 telah dilaksana.

Hampir 10 peratus usahawan gulung tikar pada April 2020 akibat COVID-19 - Ewon
Kira-kira 8.85 peratus usahawan telah gulung tikar pada April 2020 selepas terkesan akibat pandemik COVID-19 dan kenaikan harga barangan.

COVID-19: Kes jangkitan meningkat kepada 2,305 minggu lalu, 21 varian Omicron
Daripada jumlah itu, terdapat 20 kes Variant of Concern (VOC) dan satu kes Variant of Interest (VOI).

Perlu cepat belajar untuk bangkit dalam perniagaan - Vijay Eswaran
Menyesuaikan diri, menyusun semula dan memenuhi keperluan merupakan langkah yang dilakukan Kumpulan Syarikat QI ketika berdepan pandemik COVID-19.

Australia Barat perkenal semula mandat pemakaian pelitup muka selepas peningkatan kes COVID-19
Negeri Australia Barat mengumumkan rancangan untuk memperkenalkan semula mandat pemakaian pelitup muka di hospital-hospital di ibu negerinya Perth susulan peningkatan kes COVID-19 baru-baru ini.

Peningkatan kerentanan terhadap pengangguran satu kebimbangan - IDEAS
Peningkatan kerentanan terhadap pengangguran menjadi satu kebimbangan utama yang dijejaskan lagi oleh impak akibat pandemik COVID-19.
![[KOLUMNIS] Memahami dan menghayati matlamat pendidikan negara berteraskan rukun Malaysia MADANI [KOLUMNIS] Memahami dan menghayati matlamat pendidikan negara berteraskan rukun Malaysia MADANI](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-11/71699975615_Generickonvokesyen.jpg)
[KOLUMNIS] Memahami dan menghayati matlamat pendidikan negara berteraskan rukun Malaysia MADANI
ASPIRASI Malaysia MADANI diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berlandaskan enam rukun utama iaitu keMampanan, kesejAhteraan, Daya cipta, hormAt, keyakiNan dan Ihsan.

Pertumbuhan APEC 2023 dijangka pada 3.3 peratus, kesan pandemik terus suramkan unjuran
Pertumbuhan ekonomi di rantau APEC menunjukkan tanda-tanda bertambah baik, dengan unjuran pertumbuhan 3.3 peratus pada tahun ini.

Sebuah negeri di Australia berdepan gelombang baharu jangkitan COVID-19
Penurunan imuniti menyebabkan peningkatan kes COVID-19 di Australia Selatan (SA), kata ketua kesihatan negeri itu.

Kajian baharu kaitkan trauma kanak-kanak dengan kematian akibat COVID-19
Individu yang hidup susah semasa kanak-kanak, seperti didera atau diabaikan cenderung untuk dimasukkan ke hospital atau meninggal dunia akibat COVID-19 ketika dewasa.