KOTA KINABALU: Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Nancy Shukri berkata tindakan menormalisasi perilaku yang mempunyai unsur-unsur gangguan seksual seharusnya tidak boleh berlaku dalam masyarakat.
Beliau berkata tiada ruang langsung wajar diberikan kepada gangguan seksual sama ada secara terang-terangan atau jenaka.
"Sesetengah pelaku mungkin menganggap tindakan mereka sebagai jenaka yang tidak berbahaya atau salah faham. Normalisasi perlakuan ini seharusnya tidak boleh berlaku.
"Isu gangguan seksual bukanlah sesuatu yang baharu namun adalah sangat penting dan mustahak untuk kita menguar-uarkan serta meneruskan perbincangan mengenai isu ini," katanya ketika berucap merasmikan Program Jerayawara Kasih Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat @ Advokasi Anti-Gangguan Seksual Sabah di sini hari ini.
Nancy berkata berdasarkan statistik Polis Diraja Malaysia, jumlah gangguan seksual menunjukkan sedikit penurunan tahun lepas iaitu 477 kes berbanding 506 pada 2021.
Beliau berkata 90 peratus daripada jumlah gangguan seksual itu melibatkan kaum wanita dengan statistik direkodkan masing-masing 416 kes tahun lepas berbanding 446 kes pada 2021 manakala gangguan seksual melibatkan kanak-kanak juga membimbangkan iaitu 35 kes tahun lepas di seluruh negara dengan empat daripadanya direkodkan di Sabah.
"Sabah adalah negeri yang mempunyai kes gangguan seksual ketiga tertinggi di Malaysia selepas Selangor dan Kuala Lumpur. Ini termasuk kes gangguan seksual melibatkan kanak-kanak," katanya.
Nancy berkata Akta Antigangguan Seksual 2022, yang dikuatkuasakan secara berperingkat mulai 28 Mac lepas, juga diharap dapat membantu mangsa untuk tampil membuat laporan.
Bercakap kepada pemberita, beliau berkata program jerayawara itu bertujuan meningkatkan kesedaran dan memberi pendedahan mengenai gangguan seksual agar masyarakat tahu mereka tidak keseorangan dalam mendepani isu tersebut.
"Kita mahu masyarakat kita semakin hari semakin celik mengenai antigangguan seksual dan menggunakan akta yang ada agar mereka berani berkongsi tentang gangguan seksual yang berlaku terhadap mereka dengan orang dipercayai," katanya.
Nancy juga melihat kerjasama badan bukan kerajaan amat diperlukan bagi membantu pihaknya menyebar luas pengetahuan mengenai isu berkaitan gangguan seksual kepada masyarakat termasuk di luar bandar.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Sep 25 2023

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Nancy Shukri menyampaikan ucapan pada perasmian Program Jerayawara Kasih Advokasi di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah hari ini. - Foto BERNAMA

Iran, Arab Saudi ambil pendekatan pertama tingkatkan hubungan pertahanan
Selepas sembilan bulan Iran dan Arab Saudi memulihkan hubungan diplomatik, pegawai kanan pertahanan kedua-dua negara mula membincangkan cara untuk meningkatkan kerjasama ketenteraan.
Pas intai jawatan ketua pembangkang, Bersatu patut risau - Fahmi
Fahmi Fadzil berkata beberapa keputusan telah dicapai dalam Mesyuarat Jemaah Menteri dan perkara berkenaan akan diumumkan oleh Perdana Menteri atau Ketua Setiausaha Negara (KSN).
AWANI Ringkas: Pembedahan prostat bukan kanser prostat
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Bantuan rumah sewa mangsa banjir termenung akan diselesaikan - MB Kelantan
Kerajaan negeri akan menyelesaikan pemberian subsidi rumah sewa kepada 58 keluarga mangsa banjir termenung yang terkesan akibat Pembangunan Lembangan Sungai Bersepadu (PLSB) Sungai Golok.
Mangsa banjir terjejas di Kelantan terus meningkat
Kelantan merupakan satu-satunya negeri yang terjejas disebabkan gelombang banjir ketika ini. Jumlah mangsa banjir setakat 11 pagi Isnin mencatatkan peningkatan kepada 4,641 mangsa.
[TERKINI] Lebih 100 kes penyakit berjangkit direkod di PPS di Kelantan
102 kes penyakit berjangkit dikesan di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Bachok, Pasir Mas, Tanah Merah dan Kota Bharu sehingga Ahad.
Ahmad Zahid nafi letak jawatan, hidap kanser
Saya sendiri pun tak tahu akan melakukan perkara tersebut (meletakkan jawatan).Semua orang lelaki ada prostat ada sama ada besar atau kecil. Tapi janganlah buat spekulasi yang macam-macam.
Alhamdulillah saya sihat atas doa semua termasuk orang yang mendoakan saya melakukan perkara yang tidak pernah fikirkan.
Alhamdulillah saya sihat atas doa semua termasuk orang yang mendoakan saya melakukan perkara yang tidak pernah fikirkan.

Hujan lebat berterusan di Terengganu, Kelantan, Pahang 6 hingga 8 Disember
Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran hujan berterusan tahap waspada di seluruh Terengganu serta beberapa kawasan di Kelantan dan Pahang pada 6 hingga 8 Dis ini.

Tentera Israel tembak dua ambulans di Semenanjung Gaza
Kejadian itu berlaku di kawasan Faluja di utara Gaza, dengan dua paramedik persatuan itu dan seorang lagi cedera.

Kes cabul OKU: Polis rekod keterangan 12 pelajar
Polis telah merekodkan keterangan 12 pelajar bagi membantu siasatan berhubung kejadian cabul melibatkan 14 pelajar lelaki golongan orang kurang upaya (OKU) di asrama sebuah sekolah menengah di sini.

KPWKM adakan program galak rakyat bina keluarga, tingkat kadar kelahiran
KPWKM akan mengadakan program bagi menggalakkan rakyat khususnya golongan muda berkahwin sekali gus membantu meningkatkan kadar kelahiran.

KPWKM galak pengusaha sediakan fasiliti penjagaan warga emas
Kerajaan juga komited dalam membekalkan sistem sokongan bagi meningkatkan penyertaan 60 peratus wanita dalam pasaran buruh.

KPWKM cadang wujud pusat jagaan warga emas di fasiliti kerajaan tahun depan - Nancy
Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan mewujudkan pusat jagaan warga emas di fasiliti kerajaan tahun depan, dengan caj perkhidmatan penjagaan pada kadar minimum.

Pusat Subfertiliti Negara pertama beroperasi 2029 - Nancy
Pusat Subfertiliti Negara yang pertama akan dibina di Shah Alam, Selangor tahun hadapan.

KPWKM berhasrat wajibkan kursus asas kanak-kanak OKU kepada taska - Nancy
KPWKM berhasrat mewajibkan Kursus Asas Asuhan Kanak-Kanak Kurang Upaya kepada pihak yang mengendalikan taska atau pusat jagaan melibatkan kanak-kanak berkeperluan khas.

Keupayaan seseorang pemimpin dinilai dari kejayaan bentuk institusi keluarga - PM
Perdana Menteri berkata, seorang yang tidak berjaya membentuk keluarga akan dilihat tidak mampu menjadi pemimpin yang baik.

Polis akan laksana tapisan pengasuh, semak rekod jenayah - Nancy
KPWKM akan bekerjasama dengan polis bagi melaksanakan tapisan latar belakang melibatkan pengasuh taska serta proses sebelum ia didaftarkan.

KPWKM ambil langkah intervensi, sekiranya masalah kemurungan meningkat - Nancy
Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan mengambil langkah intervensi sekiranya masalah kemurungan dalam kalangan rakyat Malaysia semakin meningkat.

38.8 peratus wanita pegang jawatan peringkat pembuat keputusan di sektor awam
Sasaran 30 peratus wanita memegang jawatan di peringkat pembuat keputusan dalam sektor swasta dan korporat masih belum dicapai setakat ini.

Lelaki juga jadi mangsa gangguan seksual - Timbalan menteri
Seramai 235 orang atau 23.2 peratus daripada 1,012 mangsa gangguan seksual merupakan golongan lelaki.