KUALA LUMPUR: Agensi kerajaan berkaitan, khususnya Kementerian Dalam Negeri, perlu memberi penjelasan berkaitan kedudukan Malaysia di Tahap 3 dalam Laporan Pemerdagangan Orang 2021 yang dikeluarkan Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS).

Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Kebebasan Asasi dan Hak-Hak di Bawah Perlembagaan Datuk Seri Azizah Mohd Dun berkata agensi itu juga perlu memberi penerangan mengenai langkah serta perancangan kerajaan untuk memperbaiki kedudukan Malaysia dalam laporan tersebut.

"Penyelarasan di peringkat agensi-agensi kerajaan yang berkaitan dalam menangani isu buruh paksa perlu dilaksanakan dengan lebih menyeluruh dan efektif," menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata berkata jawatankuasa itu, yang mengesyorkan perkara berkenaan, mengambil berat isu buruh paksa dalam sektor perladangan dan pembuatan di Malaysia yang menyebabkan negara diletakkan pada kedudukan tersebut dalam laporan berkenaan.

Katanya jawatankuasa itu setakat ini mengadakan lima sesi mesyuarat bagi membincangkan isu tersebut secara terperinci dengan memanggil agensi berkaitan serta mendengar taklimat daripada Kementerian Sumber Manusia, Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran serta Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia.

Azizah turut memaklumkan dua syarikat yang dikenakan Perintah Sekatan Pelepasan (WRO) oleh Jabatan Kastam dan Perlindungan Sempadan AS turut dipanggil memberi keterangan.

Beliau berkata mesyuarat jawatankuasa itu semalam mendengar taklimat Kementerian Sumber Manusia yang membentangkan hasil lawatan Datuk Seri M. Saravanan ke Washington, AS.

"Mesyuarat ini telah membincangkan beberapa isu penting berkaitan iaitu kedudukan Malaysia di Tahap 3 dalam laporan berkenaan serta langkah yang diambil berhubung sekatan WRO oleh Jabatan Kastam dan Perlindungan Sempadan Amerika Syarikat berdasarkan 11 petunjuk buruh paksa Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).

"Jawatankuasa mengambil maklum bahawa isu buruh paksa yang menyebabkan WRO dikenakan terhadap lapan syarikat dalam sektor perladangan dan pembuatan telah mengakibatkan kerugian kepada negara," katanya.

-- BERNAMA