KUALA LUMPUR:Dokumen-dokumen sebuah syarikat pengimport bahan mentah sejuk beku sejak tahun 2015, yang dipercayai terbabit isu kartel daging dirampas dua minggu lepas, kata Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaya.
Beliau berkata SPRM akan mengkaji semua dokumen dan akaun-akaun syarikat yang terlibat, dalam mengesan keseluruhan dalang, termasuk anggota penguatkuasa terlibat melindungi kegiatan ini.
“Siasatan kes ini dibuat di bawah Seksyen 18 dan Seksyen 17 (a) Akta SPRM,” katanya kepada Bernama hari ini.
Sementara itu, diminta mengulas mengenai penahanan dua pengarah sebuah syarikat dan dua pekerja syarikat, masing-masing disyaki menyeludup bahan mentah sejuk beku, Ahmad Khusairi berkata ia dimport masuk secara haram daripada beberapa negara, yang tidak mendapat kelulusan pihak berkuasa.
“Tumpuan siasatan SPRM ialah terhadap dua aspek iaitu, pertama berhubung kesalahan mengemukakan pengiystiharan palsu dalam borang Kastam 1 oleh syarikat pengimport dan ejen yang mengendalikan kemasukan bahan mentah sejuk beku ini.
“Aspek kedua ialah meneliti dan mengkaji sebarang bentuk pembayaran rasuah, melalui akaun-akaun syarikat yang terlibat,” katanya.
Beliau berkata dalam setiap penyiasatan SPRM, elemen kerahsiaan dan kejutan amat penting sekiranya sesuatu kes mendapat pendedahan luas di media massa.
“Ia seolah-olah memberi peluang kepada mereka (perasuah dan pemberi) melupuskan semua bukti serta keterangan yang ada.
“Tindakan berdiam diri bukan bermaksud agensi-agensi yang terlibat dalam penyiasatan kes ini tidak mengambil tindakan, sebaliknya pengumpulan bukti dan keterangan memerlukan masa dan penganalisaan yang teliti,” katanya.
Ahmad Khusairi berkata jika SPRM terlalu membincangkan isu ini dalam media, maka ia akan merumitkan penyiasatan dan memberikan persepsi negatif masyarakat.
Beliau berkata kesemua suspek yang ditahan semalam oleh SPRM Johor telah dihadapkan ke Mahkamah Majistret Johor Bahru pada pagi tadi, untuk proses reman di bawah Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah.
Hari ini, Bernama melaporkan SPRM Johor menahan empat individu iaitu pengarah dan pekerja syarikat pengimport daging sejuk beku, kerana disyaki terlibat dengan kegiatan rasuah berhubung isu kegiatan penyeludupan bahan mentah itu dari negara yang dilarang dibawa masuk ke Malaysia.
Kesemua mereka berusia 39 hingga 50 tahun itu, ditahan di pejabat SPRM Johor bagi membantu siasatan.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Jan 04 2021

Ahmad Khusairi berkata jika SPRM terlalu membincangkan isu ini dalam media, maka ia akan merumitkan penyiasatan dan memberikan persepsi negatif masyarakat. - Gambar fail

"Artis Malaysia sepatutnya boleh jadi jutawan, tapi..." - Ziana Zain
Cetak rompak antara sebab kenapa hak dan kebajikan artis terabai, tidak semua selebriti Malaysia hidup senang.
![[TERKINI] Apa maksud keputusan Mahkamah Persekutuan? [TERKINI] Apa maksud keputusan Mahkamah Persekutuan?](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1892435/574696961614224735727_640x360.jpg)
[TERKINI] Apa maksud keputusan Mahkamah Persekutuan?
Ikuti perkembangan terkini mengenai analisis keputusan Mahkamah Persekutuan berkenaan kuasa membuat undang-undang oleh kerajaan negeri. #AWANIterkini #HapusCOVID19

Persidangan Parlimen: Azalina Othman junjung kasih titah Agong
Menerusi ciapan di Twitter, Azalina merakamkan terima kasih kepada Yang di-Pertuan Agong kerana senantiasa menjadi pelindung rakyat dan penjaga perlembagaan negara.

Wakil rakyat, NGO boleh bantu KKM sebar maklumat dan pendaftaran vaksin COVID-19
Mereka dilihat lebih dekat dengan masyarakat tempatan dan memahami selok belok dan rencam di sesebuah kawasan terutama di kawasan pedalaman
![[TERKINI] Berita Palsu Vaksin | Polis sedia buka siasatan sekiranya terima laporan [TERKINI] Berita Palsu Vaksin | Polis sedia buka siasatan sekiranya terima laporan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1892424/574696951614220514895_640x360.jpg)
[TERKINI] Berita Palsu Vaksin | Polis sedia buka siasatan sekiranya terima laporan
Golongan anti vaksin yang menyebarkan berita palsu berhubung vaksin boleh dikenakan tindakan undang-undang. Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani dalam satu kenyataan memaklumkan, kes akan disiasat di bawah Seksyen 505 (b) kanun keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi Dan Multimedia 1998.

Pakej Pemulihan | UK umum 302 juta pound bantu pelajar 'hilang pembelajaran'
United Kingdom umum pakej pemulihan bernilai 302 juta pound untuk diberikan kepada semua sekolah di seluruh negara susulan bermulanya sesi secara bersemuka 8 Mac ini. Setiausaha Pendidikan UK, Gavin Williamson berkata, dana itu akan diberikan kepada sekolah rendah dan menengah untuk memabantu pelajar yang dikatakan 'kehilangan pembelajaran' semasa 'lockdown' dikuatkuasakan.

COVID-19 | AS edar pelitup muka percuma kepada komuniti terpinggir
Presiden Joe Biden rancang untuk edarkan jutaan pelitup muka kepada rakyat Amerika sebagai usaha memastikan keadilan dalam tindak balas kerajaan terhadap wabak COVID-19. Pentadbiran Biden menggunakan pendekatan konservatif bertujuan menjangkaui komuniti yang paling sukar didekati.

Bola Sepak | Bekas pemain makin hilang sabar
Tahap kesabaran bekas pemain Maceirra United dan Kuantan FA sudah hampir ke kemuncak. 3 tahun menunggu maklum balas dari pihak pengurusan sebelum ini, hanya dipandang sepi. Tempoh 14 hari diberikan bermula pada Rabu. Jika masih tiada jawapan, isu gaji tertunggak akan dibawa ke Mahkamah Timbang Tara Sukan.

Sukan Badminton | Penarikan diri: Malaysia tidak perlu ikut
Bekas pemain nombor satu dunia, Roslin Hashim tegaskan Malaysia tidak perlu terikut dengan rentak negara lain yang membuat penarikan diri beramai-ramai di Kejohanan All England bulan depan. Ini kerana katanya, Malaysia ada hala tuju dan visi berbeza menjelang Olimpik Tokyo Julai nanti.

Berita palsu vaksin: Polis sedia buka kertas siasatan jika terima laporan
Setakat ini, tiada sebarang laporan polis diterima berhubung berita palsu mengenai pengambilan vaksin COVID-19.

Dakwaan terima tawaran percutian mewah, SPRM minta Salahuddin buat laporan
SPRM sedia melakukan siasatan berhubung pendedahan Datuk Seri Salahuddin Ayub berhubung dakwaannya mengenai tawaran percutian mewah ke Eropah.

Kartel daging: Syarikat sejuk beku, pengarah dan pengurus didakwa guna logo halal palsu
Sebuah syarikat sejuk beku bersama seorang pengarah dan seorang pengurusnya didakwa atas 21 pertuduhan memiliki, menawarkan dan menggunakan logo halal palsu berkaitan kartel daging.

Kartel daging: Daging campur aduk, Maqis syak kegiatan pembungkusan semula di gudang
Sumber daging tersebut ditemui bercampur aduk dari rumah penyembelihan yang tidak diluluskan dengan yang diluluskan oleh kerajaan.

Pensijilan halal: Proses pendigitalan elak titik rentan dalam rantaian bekalan
Penerapan teknologi rantaian blok sebagai kaedah yang paling terjamin untuk memastikan integriti halal dan pematuhan ketat.

Biar kerajaan bertukar ganti, institusi antirasuah harus terus kukuh - Rais Hussin
Dr Rais berkata, pelbagai jenis undang-undang rasuah yang ketat boleh diwujudkan, namun ia harus selari dengan komitmen masyarakat.

Sijil Pengesahan Halal Malaysia boleh disemak di portal Halal, SmartHalal
Senarai penuh 318 pengimport daging berlesen yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia boleh disemak di portal tersebut.

Isu kartel daging import tak halal: Pengasas Raihanah Cold Storage saman Sang Kelembai
Pengasas syarikat Raihanah Cold Storage Sdn Bhd memfailkan saman menuntut ganti rugi RM150 juta terhadap pemilik akaun Facebook (FB) Zaharin Mohd Yasin, juga dikenali sebagai Sang Kelembai.

Senarai pengimport daging hanya boleh didedahkan selepas selesai kes mahkamah - Dr Zulkifli
Senarai pengimport daging yang diberikan lesen untuk memasarkan daging di negara ini hanya boleh didedahkan selepas selesai pendakwaan melibatkan SPRM.

Sebahagian senarai pengimport daging berlesen akan dikeluarkan hari ini
Zulkifli berkata, ia bagi mengurangkan kebimbangan orang ramai berhubung isu makanan halal.

Kartel daging: Lebih banyak tangkapan akan menyusul - SPRM
Beberapa lagi individu akan ditahan berhubung isu sindiket kartel daging import haram.