KUALA BERANG: Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) memperuntukkan sebanyak RM9 juta untuk Program Pembangunan Keusahawanan Desa menerusi Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Pengurus Besar Ketengah Tengku Ahmad Nadzri Tengku Musa berkata empat bantuan utama program itu ialah input peralatan, kursus dan latihan, pembungkusan dan pelabelan produk serta naik taraf premis untuk tujuan pensijilan.

"Ketika ini terdapat 1,500 usahawan yang berada di kawasan pentadbiran Ketengah. Kita bantu agar produk mereka mempunyai sijil halal, Skim Pensijilan Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI) serta pembungkusan menarik, agar produk mereka mampu dipasarkan di lebih banyak premis perniagaan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan produk usahawan Ketengah di kedai stesen minyak di Pengkalan Gawi dekat Tasik Kenyir di sini, semalam.

Menurutnya, 30 usahawan dengan lebih 50 produk makanan dan minuman telah berjaya memasarkan produk mereka di tiga stesen minyak di kawasan Ketengah iaitu di Bandar Al Muktafi Billah Shah, Bandar Bukit Besi di Daerah Dungun serta Bandar Cheneh Baru di Kemaman.

Sementara itu, beberapa usahawan yang ditemui bersyukur kerana diberi peluang meneroka pasaran baharu di stesyen minyak dengan sasaran peningkatan jualan antara 20 hingga 30 peratus setiap bulan.

Mohamad Rozaidi Omar, 42, berkata beliau menyasarkan jualan minuman jus buah-buahan keluaran syarikatnya, MRO Dinamik Enterprise, melonjak kepada RM30,000 pada akhir tahun ini berbanding RM15,000 sekarang.

"Ketengah bantu saya menyediakan bengkel dan peti ais berkapasiti besar dengan jumlah geran pembiayaan RM48,000 di Padang Pulut, Dungun.

Kemudahan itu banyak membantu saya untuk meningkatkan pengeluaran sehingga 18,000 botol jus setiap bulan," katanya yang mula berniaga sejak 2019.

Sementara itu seorang lagi usahawan, Maimunah Mohamad, 54, berkata beliau yakin jualan sambal bilis rangup dan kerepek tiramnya akan terus meningkat selaras pertambahan premis jualan hasil bantuan Ketengah.

"Rasa bangga kerana produk 'orang kampung' kini sebaris dengan produk berkualiti keluaran usahawan lain dari seluruh negara," katanya.

-- BERNAMA