awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Sultan Selangor terima menghadap Dr Malik, pertemuan sarat emosi
140,000 kes tangkapan ular direkod pada 2025 - APM
Mayat lelaki disyaki mangsa bunuh ditemui dalam sungai
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Kiosk Mahasiswa Perak Sejahtera bantu pelajar B40

Bernama
Bernama
16/04/2023
20:15 MYT
Kiosk Mahasiswa Perak Sejahtera bantu pelajar B40
Saarani berkata langkah itu menyokong usaha kerajaan ke arah pembayaran tanpa tunai dengan satu platform e-dompet akan diwujudkan untuk diguna pakai oleh pelajar dan graduan di kiosk terbabit. - Foto fail/Astro AWANI
IPOH: Lima unit kios jualan makanan, Mahasiswa Perak Sejahtera akan diwujudkan Kerajaan Negeri Perak di institusi pengajian tinggi terpilih, menyajikan pelbagai pilihan makanan dengan harga rendah dan berkhasiat untuk pelajar B40 bermula Jun depan.
Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad berkata Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan (YBUDR) dan Kotak Global Sdn Bhd (KGSB) sebagai pihak bertanggungjawab melaksanakan projek perintis yang akan dimulakan di Universiti Sultan Azlan Shah (USAS), Kuala Kangsar.
"Selepas berjaya dilaksanakan, ia akan diperluaskan ke universiti lain di negeri ini.
Program tersebut juga mampu melahirkan usahawan dalam kalangan belia dan graduan selain menjana peluang pekerjaan di sepanjang rantaian bekalan makanan dan minuman berlandaskan platform digital," katanya pada sidang media pada program Memorandum Perjanjian (MoA) antara YBUDR dan KGSB di sini pada Ahad.
Saarani berkata langkah itu juga bagi menyokong usaha kerajaan ke arah pembayaran tanpa tunai dengan satu platform e-dompet akan diwujudkan untuk diguna pakai oleh pelajar dan graduan di kiosk terbabit.
Pada majlis itu, Saarani menyaksikan pertukaran MoA antara Ketua Pegawai Eksekutif YBUDR Datuk Ismail Safian dengan Ketua Pegawai Eksekutif KGSB Fatima Chan Abdullah.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Institusi Pengajian Tinggi
#Belia
#usahawan
#YBYDR
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan