awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Benzema sah sertai Al‑Hilal selepas tinggalkan Al‑Ittihad
Beberapa sekolah di Minneapolis ditutup susulan ancaman bom palsu
Trump umum potongan tarif ke atas India selepas Modi setuju berhenti beli minyak dari Rusia
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Laksana penilaian risiko sebelum benarkan aktiviti sosial, konsert di IPTA - Khaled

Siti Nur Aqilla Omar
Siti Nur Aqilla Omar
17/06/2023
06:39 MYT
Laksana penilaian risiko sebelum benarkan aktiviti sosial, konsert di IPTA - Khaled
Khaled berkata penilaian risiko itu penting bagi memastikan pengisian program dapat ditapis agar tidak mencemarkan imej institusi berkenaan. - Fail/Bernama
KOTA TINGGI: Kesemua Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di negara ini digesa untuk melaksanakan penilaian risiko terlebih dahulu, sebelum membenarkan sebarang bentuk aktiviti sosial dianjurkan di dalam universiti.
Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, ia bagi memastikan pengisian program dapat ditapis agar tidak mencemarkan imej institusi berkenaan.
Saranan itu dibuat susulan insiden video tular yang memaparkan suasana konsert bercampur pelajar lelaki dan wanita yang didakwa diadakan di dewan sebuah IPTA di Terengganu, baru-baru ini.
“Dalam konteks akhir-akhir ini, oleh kerana ada insiden-insiden yang mungkin mencemarkan sedikit pengisian konsert tetapi saya ada meminta pihak universiti supaya lebih berhati-hati supaya pihak universiti pastikan dalam hendak menganjurkan sesuatu konsert itu perlu ada lakukan penilaian risiko,” katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengadakan lawatan ke Felda Bukit Easter di Kota Tinggi, pada Sabtu.
Mengulas lanjut, katanya, pihak penganjur juga disaran untuk berbincang dengan bahagian hal ehwal pelajar universiti masing-masing bagi merencanakan program-program yang sesuai mengikut garis panduan yang ditetapkan.
Dalam pada itu, tambah Khaled, tiada tindakan diambil terhadap IPTA terbabit, namun insiden itu harus dijadikan pengajaran buat semua universiti, sebelum menganjurkan sesuatu acara.
Topic Berkaitan
#konsert di IPTA
#Institusi Pengajian Tinggi
#Mohamed Khaled Nordin
#Penilaian risiko
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan