KUALA LUMPUR: Sebanyak 22,831,577 individu atau 97.5 peratus populasi dewasa di negara ini lengkap menerima suntikan vaksin COVID-19, setakat 11.59 malam tadi (23 Dis).
Kementerian Kesihatan menerusi laman COVIDNOW memaklumkan sejumlah 98.8 peratus atau 23,132,540 individu dewasa di negara ini telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin.
Sementara itu, 87.1 peratus atau 2,742,885 individu remaja berumur antara 12 hingga 17 tahun telah melengkapkan vaksinasi mereka dan 2,838,825 individu atau 90.1 peratus telah menerima sekurang-kurangnya satu dos suntikan vaksin.
Dalam pada itu, statistik harian menunjukkan sejumlah 176,463 dos vaksin telah diberikan yang melibatkan 167,684 dos penggalak dengan 5,275 lengkap dos dan 3,504 dos pertama.
Perkembangan itu menjadikan jumlah kumulatif pemberian vaksin menerusi Program Imunisasi COVID-19 meningkat kepada 56,576,586 dengan 5,226,764 daripadanya adalah dos penggalak.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Dec 24 2021

Sejumlah 176,463 dos vaksin diberikan semalam, melibatkan 167,684 dos penggalak dengan 5,275 lengkap dos dan 3,504 dos pertama. - Gambar fail

Pembantu kedai makan didenda RM2,500 lakukan khianat buang patung hiasan
Gabriele mengaku mengambil patung hiasan air pancutan yang tersambung dengan hos paip kecil sehingga tercabut dan rosak serta membuangkannya ke dalam tong sampah.
![[TERKINI] WEF 2022 | Tiga fokus utama Malaysia cabaran Global [TERKINI] WEF 2022 | Tiga fokus utama Malaysia cabaran Global](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1968239/14500335421653283452025_640x360.jpg)
[TERKINI] WEF 2022 | Tiga fokus utama Malaysia cabaran Global
Malaysia meletakkan tiga fokus utama dalam penglibatan pada Forum Ekonomi Dunia (WEF) 2022 seiring mendapani cabaran era pasca pandemik meliputi keterangkuman, ekonomi digital dan kelestarian. Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz yang mengetuai delegasi Malaysia ke Davos berpandangan, forum global itu juga penting untuk pemimpin tempatan bertukar idea dan mempelajari amalan terbaik untuk memulihkan ekonomi negara.

Maraton New York: Seorang maut, 15 lagi dimasukkan ke hospital
Pelari wanita berusia 32 tahun itu rebah sejurus tiba di garisan penamat dan disahkan meninggal dunia di sebuah hospital tempatan.

i-Qids, vitamin tinggi nutrisi bagi perkembangan sel-sel otak si manja
i-Qids diformulasikan dengan Phosphatidylserine, Alpha Linolenic Acid, multivitamin dan mineral yang mampu menyokong perkembangan minda si manja.

Harga Komoditi naik | Inflasi makanan Malaysia dijangka meningkat
Inflasi makanan Malaysia dijangka kekal dalam aliran meningkat pada bulan-bulan akan datang berikutan kenaikan harga komoditi global, gangguan rantaian bekalan domestik serta penyusutan ringgit. MIDF Amanah Investment Bank Bhd menerusi cabang penyelidikannya, MIDF Research berkata sebagai negara pengimport bersih makanan, Malaysia amat terdedah kepada sebarang kejutan global yang berkaitan dengan rantaian bekalan.

Tiada sesen pun dana Yayasan Akalbudi datang dari kerajaan, pembayar cukai - Zahid Hamidi
Ahmad Zahid berkata, beliau sendiri mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk membiayai yayasan tersebut.

Tiga rumah Orang Asli terbakar di pedalaman Gua Musang
Kejadian kebakaran itu tidak melibatkan mangsa dan tiada sebarang kecederaan atau kemalangan jiwa direkodkan.

Sukan SEA Hanoi: Luqman Hakim mohon maaf gagal jaring sepakan penalti
Luqman memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia atas kegagalannya menyempurnakan sepakan dalam penentuan penalti perlawanan penentuan pingat gangsa.

Penularan HFMD di Pahang, tiada keperluan tutup taska
Kebanyakan kes HFMD yang dikesan di negeri ini bersifat sporadik dan jumlah penularan kes di taska dan tadika masih rendah.

Sepanyol sahkan 31 kes cacar monyet
Angka kes cacar monyet atau Monkeypox terus meningkat di Sepanyol, dengan sekurang-kurangnya 31 kes disahkan.

Kes baharu COVID-19 menurun 28.8 peratus minggu lepas - Dr Noor Hisham
Perkembangan itu menyaksikan jumlah kumulatif kes COVID-19 di Malaysia kini sebanyak 4,489,503 kes dengan 28,085 kes aktif.

Perkasa WHO, cabaran pandemik masa depan antara isu perhimpunan di Geneva
Mengelak berulangnya kesilapan yang membawa maut dalam pandemik masa depan ialah tema tidak bertulis WHO minggu ini di Geneva.

Vaksin COVID-19: Lebih 2.9 juta remaja lengkap suntikan
Sebanyak 1,119,411 kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun di negara ini telah lengkap divaksin.

COVID-19: 1,817 kes baharu, dua kematian dicatat
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan dua kematian baharu setakat tengah malam tadi.

COVID-19: Benua Afrika bergelut dengan kadar vaksinasi rendah
Kanak-kanak teragak-agak mahu mengambil vaksin kerana takut dan percaya kerajaan mahu menghapuskan mereka.

WHO beri ingatan, COVID-19 belum berakhir
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi ingatan bahawa pandemik COVID-19 masih belum berakhir.

MAF komited tangani peningkatan kes HIV, AIDS - Dr Adeeba
Sebelum ini MAF alami kekangan untuk melaksanakan program berkaitan berikutan banyak pihak yang terlibat membantu memerangi COVID-19.

Tidak pernah dijangkti COVID-19... Ada penjelasan sains atau sekadar bernasib baik?
Apabila dijangkiti, terdapat perbezaan tindak balas imun individu terhadap SARS-CoV-2 yang memainkan peranan dalam menentukan tahap gejala.

COVID-19: Tiada respons dari Korea Utara terhadap tawaran vaksin AS
Korea Utara menolak tawaran vaksin daripada Covax serta dari Korea Selatan, malah dilaporkan turut menolak beberapa tawaran bantuan lain.

COVID-19: Lebih 1.1 juta kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi
Sebanyak 1,671,828 kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin.