awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Polis tahan empat warga Iran disyaki geng pukau
AGC tarik balik semakan kehakiman Akta Perhimpunan Aman
Letupan di Universiti HELP: Raja Puan Muda Kedah lawat mangsa di HKL
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Letupan di Universiti HELP: Polis siasat pelbagai sudut termasuk kecuaian

Bernama
Bernama
16/01/2026
10:54 MYT
Letupan di Universiti HELP: Polis siasat pelbagai sudut termasuk kecuaian
Polis berkata, walaupun setakat ini tiada bukti awal menunjukkan wujudnya kecuaian, aspek tersebut kekal sebagai antara fokus utama siasatan. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Polis menjalankan siasatan menyeluruh termasuk meneliti kemungkinan unsur kecuaian dalam insiden letupan gas penyaman udara di kampus Universiti HELP, Bukit Damansara di sini, Isnin lepas.
Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Fadil Marsus berkata walaupun setakat ini tiada bukti awal menunjukkan wujudnya kecuaian, aspek tersebut kekal sebagai antara fokus utama siasatan.
"Biasanya dalam kes melibatkan bencana atau kejadian seperti ini, siasatan akan melibatkan semua pihak berkaitan dan meneliti semua aspek termasuk kemungkinan kecuaian.
"Jika terdapat kecuaian yang menyebabkan kecederaan atau kemalangan, ada kesalahan boleh disiasat," katanya pada sidang media selepas Majlis Pemakaian Pangkat dan Serah Terima Tugas Polis Daerah Cheras di Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras di sini hari ini.
Fadil berkata jika elemen kecuaian dikenal pasti, pihaknya tidak teragak-agak mengambil tindakan sewajarnya terhadap pihak bertanggungjawab mengikut peruntukan undang-undang.
Beliau berkata setakat ini, siasatan masih pada peringkat awal dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut.
Selain itu, Fadil berkata bangunan terlibat telah diserahkan kepada pemilik manakala tiga mangsa yang cedera masih menerima rawatan di hospital manakala seorang lagi telah dibenarkan pulang.
Pada 11.40 pagi Isnin lepas, seorang lelaki maut manakala sembilan lagi cedera dalam letupan itu.
Mangsa yang maut dikenal pasti sebagai Soo Yu Juan, 24, penuntut tahun ketiga kursus Kejuruteraan Mekanikal Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR).
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Universiti HELP
#letupan di universiti help
#punca letupan
#polis
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan