Ini juga kisah cinta antara dua individu yang sudah mencecah usia 94 tahun!
Demikian yang diluahkan oleh anak sulung Perdana Menteri, Datin Seri Paduka Marina Mahathir mengenai filem dokumentari M for Malaysia yang bakal menemui penonton pada 12 September ini.
Menurut Marina yang juga Penerbit Eksekutif M For Malaysia, ibu bapanya, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali menzahirkan kasih sayang mereka demi menyelamatkan negara.
"Cinta antara dua orang yang sudah berumur. Tetapi bukan sahaja saling mencintai, bahkan cinta kepada negara.
"Saya rasa ia juga cinta rakyat Malaysia terhadap negara sendiri yang ingin membuat perubahan supaya negara kita lebih maju dan sebagainya," katanya ketika ditemui selepas tayangan gala di Golden Screen Cinemas (GSC) Kuala Lumpur, malam tadi.
BACA: 'M Untuk Malaysia', dokumentari istimewa buat rakyat Malaysia
Turut hadir adalah Perdana Menteri, Dr Mahathir dan isteri, Tun Dr Siti Hasmah; Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil; Ahli Parlimen Petaling Jaya, Maria Chin Abdullah; bekas menteri, Tan Sri Rafidah Aziz serta ramai lagi.
Mengulas lanjut, Marina percaya dokumentari tersebut merupakan cerminan perpaduan dan pembaharuan yang diinginkan oleh rakyat Malaysia.
"Kita boleh nampak dalam filem ini, pelbagai orang (kaum), semuanya keluar (mengundi), untuk meminta pembaharuan dan sebagainya.
"Jadi, nampak pada saat itu (sebelum Pilihan Raya Umum ke-14), kita semua bersatu padu. Dan filem ini akan mengingatkan rakyat Malaysia bahawa pada detik itu mereka semua bersama.
"Dan sekarang kita harus jangan membenarkan sesiapa memecah-belahkan (negara)," ujarnya.
BACA: Dokumentari 'M for Malaysia' bakal ke Busan International Film Festival!
Selain Marina, dokumentari ini turut diarahkan dan diterbitkan oleh Dian Lee, Ineza Roussile serta Penerbit Kreatif, Ruby Yang.
Dokumentari 90 minit ini menceritakan pembentukan kerajaan Pakatan Harapan dan ia merupakan julung kali selepas 60 tahun, Barisan Nasional (BN) berjaya ditumpaskan.
BACA: 'M for Malaysia' sebuah ingatan untuk menteri-menteri PH
Dokumenteri tersebut mendapat sambutan menggalakkan di pelbagai lokasi antarabangsa selepas tayangan perdananya di CAAMFest In San Francisco, DocEdge di New Zealand, selain bakal ditayangkan di Festival Filem Antarabangsa Busan pada Oktober ini.
Hasimi Muhamad
Tue Sep 10 2019

Filem dokumentari M for Malaysia bakal menemui penonton pada 12 September ini. - Astro AWANI

Agenda AWANI: Sisa makanan meningkat, elak pembaziran
Sisa makanan dijangka meningkat daripada kira-kira 17,000 tan metrik sehari pada bulan biasa kepada lebih 19,000 tan metrik sehari dalam bulan Ramadan. Bagaimana ini boleh dielakkan?

Agenda AWANI: Kelestarian Air | Apa 'plan' Air Selangor?
Air Selangor merupakan penyedia perkhidmatan air terbesar di Malaysia yang menyediakan perkhidmatan kepada 9.1 juta pengguna di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya. Sejauh mana Air Selangor boleh terus memainkan peranannya bagi memastikan kelestarian ekosistem air pada masa akan datang?

Polis rampas 500 kilogram dadah disorok dalam uncang teh
Pihak berkuasa Filipina dilaporkan merampas lebih 500 kilogram disyaki dadah jenis methamphetamine yang disembunyikan dalam uncang teh.
![AWANI 7:45 [29/03/2023] - Rauf bakal Ketua Menteri? | Keuntungan bersih RM6.986 bilion AWANI 7:45 [29/03/2023] - Rauf bakal Ketua Menteri? | Keuntungan bersih RM6.986 bilion](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2016247/41702521971680094932602_640x360.jpg)
AWANI 7:45 [29/03/2023] - Rauf bakal Ketua Menteri? | Keuntungan bersih RM6.986 bilion
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Luqman Hariz yang bersiaran di Dataran Putrajaya. Tumpuan #AWANI745 malam ini: - Khabar angin Melaka bakal terima Ketua Menteri baru Jumaat ini? - Untung bersih Bank Negara merosot hampir separuh. - PM umum Bantuan Khas Aidilfitri RM200 untuk penoreh getah, pesawah dan nelayan. - Harga siling ayam dan telur dimuktamadkan esok.

Ribut landa kampus UUM Sintok
Ribut serta hujan lebat melanda kampus Universiti Utara Malaysia (UUM), Sintok, petang ini, menyebabkan beberapa batang pokok tumbang dan merosakkan infrastruktur universiti itu.

Penat dengan politik Bollywood punca Priyanka Chopra bawa diri
Chopra Jonas menyifatkan kehadirannya dalam industri Bollywood seolah ditolak ke satu sudut ketika itu.

Armada kecam tindakan laman FB Kelab Peminat Kartunis Zunar
Armada mengecam tindakan pemilik laman Facebook Zunar Cartoonist Fan Club yang dilaporkan mencemar kesyumulan Islam.

KPM rangka pelan tangani isu guru bersara awal
Kementerian Pendidikan (KPM) mengakui guru bersara awal adalah satu isu yang tidak boleh dipandang remeh.

Lawatan rasmi buka lembaran hubungan strategik
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memulakan lawatan rasmi ke China hari ini sehingga 1 April ini. Lawatan rasmi ini bakal membuka lembaran baharu dalam mengukuhkan hubungan strategik antara Kuala Lumpur dan Beijing ke arah yang lebih komprehensif. Wartawan Astro AWANI, Hasimi Muhamad kini berada di Beijing untuk membawakan perkembangan terperinci jadual padat Perdana Menteri di China.

Kos Sara Hidup | Bazar Ramadan Rahmah, saingan kepada bazar biasa
Benarkah Bazar Ramadan Rahmah memberi saingan kepada bazar biasa?

UMNO guna lambang dacing pada PRN enam negeri - Ahmad Zahid
Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan semua calon parti itu akan menggunakan lambang dacing bagi Pilihan Raya Negeri di enam negeri nanti.

PRN: PH Pulau Pinang mesyuarat 2 April
Pakatan Harapan (PH) Pulau Pinang dijangka mengadakan mesyuarat dalaman pada 2 April ini, sebagai persiapan menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) tahun ini.

PH Pulau Pinang diberi tempoh sebulan runding dengan BN negeri - Chow
Chow Kon Yeow berkata beliau menerima arahan daripada pimpinan tertinggi gabungan politik itu semalam untuk memulakan rundingan dengan BN.

BN kini sebahagian kerajaan negeri Selangor - MB
ADUN UMNO dan BN kini merupakan sebahagian daripada kerajaan Selangor sehingga tamat tempoh penggal pentadbiran kerajaan negeri yang akan berakhir Jun ini, kata Datuk Seri Amirudin Shari.

PRN Kelantan: BN janji selesai isu air dalam lima tahun
Ahmad Zahid berkata, masalah bekalan air menjadi kewajipan utama untuk diselesaikan jika diberi mandat.

Menjelang PRN: Kerjasama BN, PH perlu diperkukuhkan - Ahmad Zahid
Ahli Parlimen Bagan Datuk itu menyifatkan kerjasama berkenaan adalah jajaran politik yang harus dilihat ke hadapan.

Pembentukan kerajaan: Bersama PN adalah 'lebih mudarat' - Ahmad Zahid
Mengakui bahawa perkara itu bukan mudah, Ahmad Zahid berkata tetapi ia tidak mustahil untuk dilaksanakan.

PBRS perlu cipta kekuatan sendiri, tidak terlalu bergantung kepada BN - Arthur
Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) perlu mencipta kekuatan sendiri dalam usaha mengukuhkan parti selain tidak mahu terlalu bergantung kepada BN, kata Presidennya Datuk Arthur Joseph Kurup.

PM yakin Kerajaan Perpaduan mampu bertahan hingga tamat penggal
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin Kerajaan Perpaduan pimpinannya akan bertahan sehingga tamat penggal pentadbiran.

Semua ahli perlu akur dan patuh keputusan MKT UMNO - Ahmad Zahid
Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan semua anggota parti agar sentiasa akur dan patuh dengan keputusan dibuat Majlis Kerja Tertinggi (MT) UMNO.