SERDANG: Buat kali pertama, simulasi menuai padi akan ditonjolkan sebagai tarikan baharu di Laman Jentera pada Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 yang bermula esok hingga 14 Ogos ini.
Pengarah Bahagian Kejuruteraan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Zaipudin Mohamad berkata simulasi menggunakan Simulator Combine Harvestor itu disediakan bagi membolehkan pengunjung merasai sendiri pengalaman menuai padi di sawah dengan mengoperasikan mesin jentuai.
"Seakan simulasi penerbangan, simulasi ini memberikan pengalaman secara maya kepada pengunjung untuk mengoperasikan mesin jentuai di sawah berbanding pendekatan pergi sendiri ke tempat sebenar (sawah) tetapi tiada kemahiran untuk membawa mesin tersebut.
"Di sini kita ada pengajar yang akan mengajar cara-cara mengoperasikan mesin malah hasil tuaian yang kita peroleh juga akan dipaparkan pada skrin besar simulator, seolah-olah kita memang sedang berada di sawah untuk menuai padi," katanya kepada Bernama baru-baru ini.
Selain tarikan itu, Zaipudin berkata pihaknya turut akan mempamer tujuh jentera klasik di Muzium Mini Jentera bagi membolehkan pengunjung mengenali secara lebih dekat peralatan pertanian yang digunakan petani pada era antara 1905 hingga 1957.
Antara peralatan itu ialah Bajak Pahat dan traktor Field Marshall (model K4462) yang masing-masing dibeli oleh Jabatan Pertanian pada 1905 dan 1952 untuk melaksanakan kerja-kerja pembukaan kawasan baharu daripada kawasan hutan dara menjadi projek pertanian.
"Peralatan Bajak Pahat dioperasikan dengan cara ditarik oleh traktor berkuasa 100hp 4WD ke atas atau bulldozer, berfungsi mengeluarkan batu dan tunggul kayu serta memecah dan melonggarkan tanah yang keras dan kering sebelum penggunaan alat pembajakan biasa.
Zaipudin berkata secara keseluruhan, terdapat 40 pempamer dan 15 agensi kerajaan akan memperkenalkan produk masing-masing di Laman Jentera dengan sasaran menarik lebih 300,000 pengunjung.
"Pada edisi MAHA 2018 yang lepas, laman ini berjaya merekodkan RM1.8 juta nilai jualan menerusi penjualan pelbagai peralatan pertanian khususnya jentuai mini. Oleh itu, sudah tentu kami mengharapkan perkara yang sama tahun ini atau lebih baik," katanya.
Laman Jentera adalah satu daripada lapan laman pertanian selain Laman Perikanan, Laman Padi, Laman Ternakan, Laman Herba dan Sayur, Laman Buah-Buahan, Laman Nanas, dan Laman Florikultur yang mewarnai MAHA 2022 bertemakan 'Sekuriti Makanan Untuk Masa Depan' di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) di sini.
-- BERNAMA
Bernama
Sun Aug 07 2022

Orang ramai berpeluang mengunjungi Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 yang berlangsung selama 11 hari. - Foto BERNAMA

Banjir: Satu PPS dibuka di daerah Kubang Pasu
Satu pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka malam ini di daerah Kubang Pasu bagi menempatkan 21 mangsa banjir daripada enam keluarga.
Umpama mimpi jadi kenyataan buat anak yatim Iraq
Yayasan Rumah Iraq untuk Kreativiti ialah sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang ditubuhkan pada tahun 2004 dengan tujuan untuk melindungi kanak-kanak gelandangan dan anak yatim di Baghdad.
Pasukan SAR teruskan usaha mencari mayat
Pasukan mencari dan menyelamat dari Libya dan Algeria meneruskan usaha mencari mayat mangsa banjir besar selepas dua empangan pecah pada dua minggu lepas.

Kolokium Timbang Tara Antarabangsa London himpun pakar undang-undang bincang kes Sulu
Kolokium itu membawa bersama ilmu dan pengalaman rakan-rakan persidangan untuk menyampaikan penilaian akademik secara mendalam akan impak kes Sulu.

Piala Malaysia: Perak FC layak ke separuh akhir
Perak FC layak ke separuh akhir Piala Malaysia biarpun menang tipis 1-0 berdepan Sabah FC pada aksi suku akhir kedua piala berprestij itu di Stadium Perak, malam ini.
30 kumpulan koir akan menyanyi di Pesta Antarabangsa Samaa
Perayaan lagu tahunan yang bermula pada Jumaat nanti akan berlangsung di North Wall Theatre di Kaherah.
EU bimbang pengambil alihan booking jejas pasaran
Kesatuan Eropah (EU) pada Isnin mengambil keputusan untuk menyekat agensi pelancongan dalam talian terkemuka Amerika Syarikat, Booking holdings daripada mengambil alih syarikat tempahan penerbangan Sweden, Etraveli Group.
Keputusan itu adalah bagi melindungi pasarannya yang mana pengambil alihan Booking dapat menggugat pasarannya di Eropah dan menjadi lebih dominan di rantau itu.
Keputusan itu adalah bagi melindungi pasarannya yang mana pengambil alihan Booking dapat menggugat pasarannya di Eropah dan menjadi lebih dominan di rantau itu.
Ketua mafia Messina Denaro meninggal dunia
Ketua Mafia yang paling dikehendaki di Itali, Matteo Messina Denaro yang diberkas pada Januari selepas menjadi pelarian selama 30 tahun meninggal dunia.
Polis kutip RM302 juta, Januari hingga Ogos
Polis merekodkan kutipan kompaun lebih RM300 juta membabitkan 3.8 juta saman bagi lapan bulan pertama tahun ini.
17,241 kenderaan perdagangan diperiksa dalam 4 hari
Sebanyak 17,241 kenderaan perdagangan diperiksa bagi tempoh empat hari Op Khas Kenderaan Perdagangan dilaksanakan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman seluruh negara.

MAHA 2022 capai sasaran satu juta pengunjung - PM Ismail Sabri
Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2022 yang akan berakhir esok berjaya mencapai sasaran satu juta pengunjung hari ini.

Nilai jualan Laman Ternakan MAHA 2022 melebihi sasaran
Sebagai penutup tirai Laman Ternakan, jualan lelong ayam serama akan diadakan di zon Avian Valley pada hari terakhir MAHA 2022, esok.

MAFI arah pengurusan MAHA 2022 henti operasi tunda kereta serta-merta
Pengunjung dinasihat untuk meletakkan kenderaan di tempat yang disediakan bagi mengelak sebarang kesulitan kepada pengguna jalan raya.

MAHA 2022: 22 PKS tandatangani MoU RM451 juta, produk Malaysia bakal tembusi pasaran Asia Pasifik - Azmin
Tumpuan dagangan akan diberikan pada beberapa buah negara seperti China, Jepun dan Australia.

MAHA 2022: Lebih 20,000 pokok digunakan di Laman Florikultur
Lebih 20,000 pokok daripada 77 spesies bunga dan herba digunakan bagi menyerlahkan keindahan konsep Miracle Garden.

MAHA 2022: Rasai pengalaman menuai padi
Buat kali pertama, simulasi menuai padi akan ditonjolkan sebagai tarikan baharu di Laman Jentera pada Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 yang bermula esok hingga 1

KPN: Program Semarak Uniti Keluarga Malaysia jadi platform pupuk semangat perpaduan
Menyemai semangat perpaduan dalam kalangan rakyat antara matlamat Program Semarak Uniti Keluarga Malaysia anjuran Kementerian Perpaduan Negara (KPN).

MAHA 2022 : Inovasi Pineapple Night Farming galak petani muda bercucuk tanam
Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM) mempromosikan daya kreativiti dalam penanaman nanas menerusi Pineapple Night Farming.

Ladang Didi & Friends menanti peminat di pameran MAHA 2022
Ladang Didi & Friends di MAHA 2022 dijangka memberi pengalaman berbeza buat peminat siri animasi berkenaan.

Anak pokok durian Musang King jadi tumpuan pengunjung MAHA 2022
Salah seorang pengusaha membawa lebih 50 jenis anak pokok durian dan yang menjadi perhatian pengunjung adalah anak pokok Musang King Raub.