KUALA LUMPUR: Malaysia telah dipilih sebagai negara hos bagi penganjuran program sambutan World Tourism Day (WTD) 2025 di peringkat global bertemakan Tourism and Sustainable Transformation.

Menurut Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) dalam satu kenyataan, pencalonan tersebut telah diluluskan semasa Perhimpunan Agung ke-25 Pertubuhan Pelancongan Dunia Bangsa Bersatu (UNWTO) pada 19 Oktober 2023 di Samarkand, Uzbekistan.

"Penganjuran program sambutan WTD 2025 dicadang diadakan bersempena dengan penganjuran edisi ketujuh World Tourism Conference (WTC) 2025, iaitu persidangan bertaraf antarabangsa anjuran bersama oleh Malaysia dan UNWTO setiap tiga tahun sekali," ujar kenyataan itu.

Selain itu, menurut Menteri MOTAC, Datuk Seri Tiong King Sing, negeri Melaka sebagai salah satu negeri yang menyimpan sejarah pembangunan ekonomi dan perdagangan yang baik telah diberi pengiktirafan untuk menjadi tuan rumah bagi penganjuran acara pelancongan bertaraf antarabangsa itu.

"Melaka telah dipilih sebagai tuan rumah bagi penganjuran WTD dan WTC 2025 merupakan tanda pengiktirafan terhadap komitmen dan kepimpinan pihak kerajaan negeri yang sentiasa menerajui pembangunan sektor pelancongan sehingga berjaya meletakkan Melaka sebagai destinasi pelancongan yang terkenal di persada dunia.

"Melaka merupakan salah sebuah bandar yang bersejarah di Malaysia. Inilah juga yang menjadi faktor utama Melaka berjaya terpilih sebagai bandar bagi penganjuran World Tourism Day 2025 oleh pihak World Tourism Organization.

"Ramai lagi pedagang, pengembara dan masyarakat seluruh dunia yang menjejakkan kaki di Melaka ini dan sebab itulah kita dapat lihat negeri ini begitu banyak peninggalan sejarah yang amat bernilai tinggi.Baik dari segi makanan yang beraneka jenis; bangunan-bangunan dan rumah-rumah ibadat bersejarah; warisan-warisan unik serta kepelbagaian agama, budaya ada di Melaka ini. Boleh kata, Melaka ini mencerminkan Malaysia yang sebenar,"

Beliau berkata demikian ketika mempengerusikan mesyuarat permulaan bagi penganjuran WTD dan WTC 2025 bersama dengan Kerajaan Negeri Melaka.

Selain itu, katanya penganjuran acara ini juga merupakan sebahagian daripada persiapan kerajaan ke arah melaksanakan kempen Tahun Melawat Malaysia 2026.

"Dalam tempoh 2024 hingga 2026, Malaysia juga akan menjadi tuan rumah kepada lebih 156 acara perniagaan dan persidangan antarabangsa dengan kesan pengganda (multiplier effect) yang tinggi dan dijangka menjana impak ekonomi bernilai RM2.3 bilion," katanya lagi.