Majlis Amanah Rakyat (Mara), ditubuhkan pada 1 Mac 1966, mempunyai tempat yang begitu istimewa dalam hati Timbalan Perdana Menteri keenam Tun Abdul Ghafar Baba kerana ia merupakan wadah penting dalam usaha meningkatkan ekonomi orang Melayu.

Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka Datuk Othman Muhamad yang merupakan rakan seperjuangan Abdul Ghafar berkata negarawan itu sanggup melepaskan jawatan Ketua Menteri Melaka untuk menjadi Pengerusi Mara yang pertama pada tahun 1967.

Katanya Abdul Ghafar yang juga Ketua Menteri Melaka kedua memegang jawatan berkenaan bermula 1 Jun 1959, membuat keputusan tersebut demi menjaga kebajikan dan membantu meningkatkan ekonomi kaum Melayu yang dipercayainya mampu dilakukan menerusi Mara.

"Pada ketika itu, kaum Melayu dilihat sebagai kaum yang ketinggalan dalam bidang ekonomi berbanding kaum lain sehinggakan hendak berniaga pun tiada modal, dan nak belajar pun tiada duit. Jadi Che Ghafar rela melepaskan jawatan Ketua Menteri Melaka dan memilih untuk menjadi Pengerusi Mara yang pertama," katanya kepada Bernama.

Mara ditubuhkan pada 1 Mac 1966 di bawah Akta Parlimen sebagai sebuah badan berkanun dan autonomi, berikutan penyusunan semula Rural Industrial Development Authority (RIDA) atau Lembaga Kemajuan Kampung Dan Perusahaan yang ditubuhkan British pada tahun 1953.

Othman, 65, berkata Perdana Menteri ketika itu Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj sebenarnya mencadangkan Abdul Ghafar memegang dua jawatan serentak dan pejabat Mara akan dibina di negeri ini bagi memudahkan urusan Abdul Ghafar.

"Che Ghafar jawab tidak larat nak pegang dua jawatan (serentak) sebab jawatan ini berat, tetapi Tunku (Abdul Rahman) ingat Che Ghafar tak nak jawatan Pengerusi Mara jadi bertanya siapa yang beliau cadangkan untuk menjadi Pengerusi Mara.

"Sebaliknya Che Ghafar menjawab beliau sendiri akan menjadi Pengerusi Mara dan sanggup melepaskan jawatan Ketua Menteri Melaka, kerana tahu melalui Mara beliau dapat membantu orang Melayu, inilah sikap seorang pemimpin sebenar yang sanggup lepas jawatan demi kepentingan rakyat," katanya.

Othman yang 18 tahun berjuang bersama Abdul Ghafar dalam UMNO berkata langkah pertama yang dilakukan Abdul Ghafar adalah menubuhkan Pejabat Mara pertama di Melaka sebelum membina Bazar Mara di Padang Nyiru di sini sekitar tahun penubuhan Mara.

Beliau berkata Abdul Ghafar selalu berpesan supaya orang Melayu tidak menjadi bagaikan 'itik kehausan di dalam air' sebuah peribahasa yang merujuk kepada kegagalan memanfaatkan segala peluang dan sumber yang ada di sekeliling mereka untuk memajukan diri.

"Ketika itu orang Melayu masih belum tahu berdikari, jadi kerajaan perlu bantu dan melalui Mara ini kerajaan dapat bantu jadi kerana itu Che Ghafar sangat sayang dengan Mara. Lihatlah Mara sekarang, menjadi institusi penting buat orang Melayu," katanya.

Abdul Ghafar yang dilahirkan pada 18 Feb 1925 di Kuala Pilah, Negeri Sembilan yang menghabiskan 60 tahun hayatnya berjuang dalam politik di Melaka yang merupakan negeri asal ibu bapanya meninggal dunia pada 23 April 2006 ketika berusia 81 tahun akibat komplikasi jantung, paru-paru dan buah pinggang.

-- BERNAMA