PUTRAJAYA: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan mengawal selia serta memantau Digital Nasional Berhad (DNB) menerusi peruntukan yang berkaitan dalam Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Menurut kenyataan MCMC hari ini, langkah itu bagi memastikan penggunaan spektrum yang optimum selain menjamin semua penyedia perkhidmatan telekomunikasi mempunyai akses terbuka, adil dan saksama dalam pemerolehan jualan borong perkhidmatan jaringan 5G bagi pembangunan perkhidmatan runcit berasaskan teknologi 5G.

DNB merupakan syarikat tujuan khas yang diwujudkan oleh Kementerian Kewangan bagi melaksanakan infrastruktur dan jaringan teknologi 5G di seluruh negara dan akan dilesenkan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

MCMC berkata DNB akan tertakluk kepada pengawasan peraturan seperti mana-mana pemegang lesen dalam industri komunikasi dan multimedia, sekalipun entiti tersebut dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan.

"DNB akan berperanan sebagai pihak berkecuali jualan borong yang membolehkan syarikat telekomunikasi lain menumpukan kepada teknologi terkini untuk membangunkan perkhidmatan runcit berinovasi sebagai tawaran perkhidmatan kepada pengguna, syarikat serta kerajaan," kata MCMC.

"Cara perkhidmatan jualan borong itu ditawarkan oleh DNB juga akan dipantau rapat oleh MCMC berdasarkan peruntukan dalam Akta Komunikasi dan Multimedia. Kepantasan serta penjimatan kos pelaksanaan 5G boleh dipindahkan sebagai faedah kepada pengguna akhir," demikian menurut kenyataan tersebut.

Menurut MCMC, pada masa sama ia tetap memberi perhatian terhadap penambahbaikan kualiti serta perluasan liputan ketersambungan digital selain mempermudah pertumbuhan ekonomi baharu untuk negara menerusi peluang-peluang yang dibawa oleh 5G.

MCMC berkata matlamat menjadikan Malaysia sebuah negara digital menerusi inisiatif MyDigital yang diumumkan baru-baru ini memerlukan usaha padu, berdaya tahan dan pantas daripada semua pihak sambil memastikan pematuhan terhadap tadbir urus yang tepat dan peraturan sedia ada.

"Dengan mengetepikan syarat menuntut syarikat telekomunikasi sedia ada melabur dalam rangkaian 5G, usaha dan sumber mereka boleh ditumpukan kepada menambah baik dan memperluas perkhidmatan 4G serta jaringan gentian di bawah Jalinan Digital Negara (JENDELA) yang amat penting bagi kejayaan pelaksanaan 5G. Pada masa sama, ini juga akan memastikan jurang digital dapat dikurangkan," katanya.

-- BERNAMA