KANGAR: Padah memiliki tiga kad pengenalan (MyKad) seorang lelaki direman dua hari.
Perintah reman itu dikeluarkan oleh Penolong Pendaftar Mahkamah Kangar Suazira Mohd Surat di Mahkamah Kangar, hari ini bagi membantu polis melengkapkan siasatan.
Ketua Polis Daerah Kangar, Superintendan Wari Kiew, berkata, lelaki berusia 26 tahun yang juga penganggur itu ditahan di rumahnya di Kampung Sena Hujung, kira-kira jam 9.30 pagi Khamis sebelum suspek diminta menunjukkan pengenalan diri.
Katanya polis melakukan pemeriksaan terhadap suspek berhubung satu laporan yang dibuat berkaitan kejadian merosakkan harta benda awam di Pusat Transformasi Bandar (UTC) Kangar Rabu lalu serta beberapa jenayah lain.
Pemeriksaan lanjut ke atas suspek polis menemui tiga kad pengenalan orang lain di dalam poket sebelah kanan jaket yang dipakai oleh suspek.
Jelas Wari, kad pengenalan berkenaan adalah milik tiga lelaki berusia 21, 27 dan 34 tahun beralamat di Jalan Raja Syed Safii, Jalan Kilang Gula, Chuping dan Kampung Hutan Temin, Mata Ayer.
Katanya, siasatan awal mendapati kad pengenalan berkenaan dilaporkan hilang dari 2017 hingga tahun ini.
Suspek juga gagal memberikan keterangan yang munasabah ketika disoal berhubung tindakannya menyimpan kad pengenalan milik orang lain itu.
Kes disiasat mengikut Peraturan 25 (1)(n) Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara 1990 dan Peraturan 25 (1)(o) Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara 1990.
Adie Sufian Zulkefli
Fri Dec 10 2021

Lelaki itu (dua dari kanan) ditahan di rumahnya di Kampung Sena Hujung, kira-kira jam 9.30 pagi Khamis. - Foto Astro AWANI

Bailout untuk Sapura? Sudah-sudahlah guna 'angsa emas' Petronas - Ahli Ekonomi
Nungsari berkata Petronas harus menyumbang kepada Kumpulan Wang Amanah Negara (KWAN) untuk menjamin kewangan negara untuk generasi akan datang.
![AWANI Pagi: Berita tumpuan & kemas kini COVID-19 [17 Mei 2022] AWANI Pagi: Berita tumpuan & kemas kini COVID-19 [17 Mei 2022]](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1967298/thumbnails/32572378951652746951724_640x360.jpg)
AWANI Pagi: Berita tumpuan & kemas kini COVID-19 [17 Mei 2022]
Ketahui berita yang perlu anda tahu hari ini bersama Hakim Rahman dan Geegee Ahmad dalam #AWANIpagi Antara fokus AWANI Pagi hari ini merangkumi: Ambil langkah berjaga-jaga berikutan cuaca semakin panas, elak strok haba Kes dera kanak-kanak tiga tahun, kontraktor sambilan ditahan #AWANInews

Amirudin yakin menang kerusi Naib Presiden PKR
Katanya, walaupun pemilihan PKR masih di peringkat awal, namun maklum balas diterima memberangsangkan.

Kekurangan bahan bakar, 80 peratus bas persendirian Sri Lanka mungkin henti operasi
Persatuan bas sukar mendapatkan diesel meskipun pada Isnin Ceylon Petroleum Corporation menyambung semula pengedaran bahan api.

ASEAN-AS | Komited kekalkan kerjasama Maritim
ASEAN dan Amerika Syarikat (AS) komited untuk terus berpegang teguh kepada aspek pengekalan keamanan, keselamatan dan kestabilan di rantau ini. Menurut kenyataan visi bersama dikeluarkan sempena Sidang kemuncak Khas ASEAN-AS, komitmen itu termasuk menjaga kawalan dan keselamatan maritim, selain kebebasan navigasi pelayaran dan penerbangan serta penggunaan sah lautan seperti yang dinyatakan di bawah prinsip undang-undang laut (UNCLOS) 1982.

Tun M tidak setuju 'bailout' untuk selamatkan Sapura Energy
Sebaliknya usaha perlu diambil bagi mengurangkan kerugian ditanggung penyedia perkhidmatan minyak dan gas itu.

Penyertaan NATO | Turki enggan sokong keanggotaan Sweeden dan Finland
Turki mengulangi bantahannya berhubung hasrat Finland dan sweden untuk menyertai Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara, NATO diasaskan Amerika Syarikat. Serentak itu, Presiden Recep Tayyip Erdogan tegaskan, dua negara Scandinavia itu perlu menghantar wakil untuk meyakinkan Turki mengenai perkara berkenaan.

Krisis Ukraine-Rusia | Tiga cedera termasuk kanak-kanak
Serangan terbaharu Rusia yang mensasarkan bangunan pelancongan di bandar pelabuhan, Odesa, Ukraine mencederakan seorang kanak-kanak dan dua dewasa.

COVID-19 Global | Pertambahan lebih 1,000 korban baharu dalam sehari
Berdasarkan data John Hopkins University, terdapat pertambahan lebih 800 kes korban direkodkan dalam tempoh 24 jam lepas. ini menjadikan jumlah keseluruhan kematian akibat COVID-19 global kini melebihi 6.26 juta kes.

COVID-19 Global | Pertambahan lebih 300,000 kes baharu dalam sehari
Terdapat pertambahan lebih 300 ribu kes positif COVID-19 direkodkan di seluruh dunia dalam tempoh 24 jam lepas. ini menjadikan jumlah kes baharu yang direkodkan melebihi angka 521 juta kes.

Miliki tiga MyKad, lelaki direman
Lelaki berusia 26 tahun yang juga penganggur itu ditahan di rumahnya di Kampung Sena Hujung, kira-kira jam 9.30 pagi Khamis.